آتش بس با بن بست مواجه شد
به گزارش توانانیوز، دولت بایدن متعهد شده است که به همکاری با میانجیهای قطری و مصری برای پر کردن شکافها ادامه دهد. اما پس از روزها دیپلماسی فشرده در منطقه، به نظر میرسد تلاشها برای پایان دادن به جنگ در غزه مانند همیشه به بنبست رسیده است؛ زیرا هر یک از طرفین سرسختانه به خواستههای حداکثری غیرقابل قبول خود چسبیدهاند. جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده در پاسخ به این سوال که آیا هنوز فکر میکند میتوان به توافقی دست یافت، در نشست سران گروه۷ در ایتالیا گفت: «امیدم را از دست ندادهام، اما سخت خواهد بود.» به گفته مقامات و کارشناسان، هسته اصلی اختلاف بر سر توافق سه مرحلهای این بوده که حماس خواستار برقراری آتشبس دائمی، پیش از آزاد کردن گروگانها است.
اسرائیل میگوید مایل است درباره توقف دائمی جنگ که اکنون در نهمین ماه آن است، مذاکره کند اما تنها پس از از بین بردن توان نظامی و حکومتی حماس. این با اهداف حماس برای زنده ماندن از جنگ و حفظ کنترل منطقه ساحلی در تضاد است. شائول شای، معاون سابق شورای امنیت داخلی اسرائیل و محقق ارشد موسسه بینالمللی مبارزه با تروریسم در دانشگاه رایشمن در اسرائیل گفت: گروگانها تنها کارتهایی هستند که حماس بهعنوان اهرم فشار علیه اسرائیل در دست دارد. بنابراین خواسته اصلی آن حداکثری است.» او مدعی شد: «آنچه حماس میخواهد این است که اسرائیل عقبنشینی کند و جنگ را پایان دهد و حماس به حکمرانی بر غزه ادامه دهد؛ درحالیکه سرنوشت گروگانها کاملا مشخص نیست.» این طرح سه مرحلهای با آتشبس فوری و موقت آغاز میشود و به پایان جنگ و بازسازی غزه میرسد.
این طرح همچنین خواستار آزادی تمام افراد باقیمانده اسیر غزه، غیرنظامیان و سربازان، در ازای تعداد بسیار بیشتری از فلسطینیهایی است که در زندانهای اسرائیل نگهداری میشوند. واکنش زنجیرهای اخیر پیشنهادها و پیشنهادهای متقابل از اواخر آوریل آغاز شد؛ زمانی که اسرائیل پیشنویسی را ارائه کرد که بلینکن آن را «فوقالعاده سخاوتمندانه» خواند. اسرائیل حداقل دو امتیاز ارائه کرد که به فلسطینیهای آواره از شمال غزه اجازه داد به خانههای خود بازگردند و تعداد گروگانها را از ۴۰ به ۳۳ کاهش میداد. به گفته مقامات اسرائیلی، از بیش از ۲۵۰نفری که در جریان حمله ویرانگر حماس در ۷اکتبر به جنوب اسرائیل که منجر به جنگ شد، به اسارت درآمدند، ۱۱۶نفر در غزه باقی ماندهاند. دستکم یکسوم آنها مردهاند./دنیای اقتصاد