رکود جهانی در کمین است؟
تضعیف بازار کار آمریکا ناظران را درباره احتمال ورود اقتصاد جهانی به رکود نگران کرده است. پس از انتشار گزارش اخیر وضعیت اشتغال در ایالات متحده، بازارهای سهام این کشور سقوط کردند و ترس به بازارهای مالی سایر کشورها از جمله ژاپن و آلمان سرایت کرد. این رویداد تحلیلگران را به یاد این گفته انداخت که «وقتی آمریکا عطسه میکند، دنیا سرما میخورد.»
بر اساس گزارش اکونومیست، بررسی تازهترین دادهها حاکی از آن است که اقتصاد جهانی در خطر نیست. ابتدا به بازار کار نگاه میکنیم. نرخ بیکاری در آمریکا از کف ۳.۴درصد در آوریل۲۰۲۳ به ۴.۳درصد در ژوئیه گذشته افزایش یافت. تاریخ نشان میدهد که افزایش بیکاری به این اندازه معمولا با کاهش تولید ناخالص داخلی و به دنبال آن تشدید بیکاری، ورشکستگی کسبوکارها و افت درآمدها همراه خواهد بود.
با این حال، بررسی وضعیت بازار کار در سایر کشورهای ثروتمند نشان میدهد که ممکن است با شرایطی متفاوت مواجه باشیم. ماههاست که بیکاری در همه مناطق دنیا به تدریج در حال صعود است. نرخ بیکاری در آلمان از کف ۲.۹درصد به ۳.۴درصد رسیده است. نرخ بیکاری در بریتانیا از ۳.۶درصد به ۴.۴درصد و در استرالیا از ۳.۵درصد به ۴.۱درصد افزایش یافته است. بخشی از این افزایش دلیلی مشترک دارد: برطرف شدن انقباض غیرعادی بازار کار در پایان همهگیری جهانی کرونا. از زمانی که کارفرمایان بهدلیل کمبود شدید و تقاضای بالا برای نیروی کار، مجبور بودند تقریبا هر شخصی را که متقاضی کار است استخدام کنند، زمان زیادی نگذشته است. اکنون که شرایط تقریبا به حالت عادی برگشته است، کارفرمایان میتوانند با دقت بیشتری نیروی کار خود را انتخاب کنند./ئنیای اقتصاد