اقتصادی

رکود جهانی در کمین است؟

 رویدادهای غیرمنتظره هفته گذشته در بازارهای مالی، ناظران را نسبت به چشم‏انداز اقتصاد جهانی نگران کرده است. پس از انتشار گزارش‏ بازار کار آمریکا که حاکی از افزایش قابل‏توجه نرخ بیکاری بود، شاخص‏های بازارهای سهام این کشور ریزش چشم‌گیری را تجربه کردند و این هراس به سرعت به بازارهای مالی سایر اقتصادهای پیشرفته سرایت کرد. با این حال، تحلیلگران اکونومیست با بررسی داده‌های مختلف به این نتیجه رسیده‏اند که اقتصاد جهانی در خطر نیست و سرمایه‏گذاران دچار بیش‏واکنشی شده‏اند.
به گزارش توانانیوز، برای مثال، افزایش نرخ بیکاری در حالی رخ داده است که رشد دستمزدها در همه کشورهای ثروتمند از رشد تورم پیشی گرفته است. همچنین وضعیت درآمدی شرکت‌ها در اقتصادهای پیشرفته مناسب است که این امر حاکی از ورود قریب‏الوقوع اقتصاد جهانی به رکود نیست. از طرف دیگر، بانک‏های مرکزی موفق شده‏اند با اتخاذ اقدامات سیاستی مناسب، گام‏های خوبی به سمت تحقق نرخ تورم هدف خود بردارند. همه شواهد حاکی از حرکت اقتصاد جهانی به سمت «فرود نرم» است. با این وجود، بانک‌های مرکزی نسبت به نگرانی بازارهای مالی بی‏تفاوت نیستند و تلاش خواهند کرد که با کاهش به موقع نرخ بهره، به سرمایه‌گذاران نسبت به عدم وقوع رکود اقتصادی اطمینان دهند. روز گذشته چشم‏انداز تعدیل سیاست‏های پولی، همزمان با تشدید تنش‏های ژئوپلیتیک در خاورمیانه، منجر به حرکت صعودی قیمت طلای جهانی شد.

تضعیف بازار کار آمریکا ناظران را درباره احتمال ورود اقتصاد جهانی به رکود نگران کرده است. پس از انتشار گزارش اخیر وضعیت اشتغال در ایالات متحده، بازارهای سهام این کشور سقوط کردند و ترس به بازارهای مالی سایر کشورها از جمله ژاپن و آلمان سرایت کرد. این رویداد تحلیلگران را به یاد این گفته انداخت که «وقتی آمریکا عطسه می‌کند، دنیا سرما می‌خورد.»

بر اساس گزارش اکونومیست، بررسی تازه‌ترین داده‌ها حاکی از آن است که اقتصاد جهانی در خطر نیست. ابتدا به بازار کار نگاه می‌کنیم. نرخ بیکاری در آمریکا از کف ۳.۴درصد در آوریل۲۰۲۳ به ۴.۳درصد در ژوئیه گذشته افزایش یافت. تاریخ نشان می‌دهد که افزایش بیکاری به این اندازه معمولا با کاهش تولید ناخالص داخلی و به دنبال آن تشدید بیکاری، ورشکستگی کسب‌وکارها و افت درآمدها همراه خواهد بود.

با این حال، بررسی وضعیت بازار کار در سایر کشورهای ثروتمند نشان می‌دهد که ممکن است با شرایطی متفاوت مواجه باشیم. ماه‌هاست که بیکاری در همه مناطق دنیا به تدریج در حال صعود است. نرخ بیکاری در آلمان از کف ۲.۹درصد به ۳.۴درصد رسیده است. نرخ بیکاری در بریتانیا از ۳.۶درصد به ۴.۴درصد و در استرالیا از ۳.۵درصد به ۴.۱درصد افزایش یافته است. بخشی از این افزایش دلیلی مشترک دارد: برطرف شدن انقباض غیرعادی بازار کار در پایان همه‌گیری جهانی کرونا. از زمانی که کارفرمایان به‌دلیل کمبود شدید و تقاضای بالا برای نیروی کار، مجبور بودند تقریبا هر شخصی را که متقاضی کار است استخدام کنند، زمان زیادی نگذشته است. اکنون که شرایط تقریبا به حالت عادی برگشته است، کارفرمایان می‌توانند با دقت بیشتری نیروی کار خود را انتخاب کنند./ئنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا