حزبالله لبنان اعلام کرد که یک موشک بالستیک به سمت مقر موساد در نزدیکی تلآویو شلیک کرده است. ارتش اسرائیل اعلام کرد که آژیرهای هشدار روز چهارشنبه 4 مهرماه در حالی در تلآویو به صدا درآمد که یک موشک زمین به زمین توسط سامانههای پدافند هوایی اسرائیل پس از شناسایی، در حال عبور از لبنان، رهگیری شد.
به گزارش توانانیوز،«عمران خان» در گزارشی برای الجزیره در 25سپتامبر نوشت، به گفته حزبالله ساختمان مورد هدف، جایی بود که سازمان اطلاعات اسرائیل حملات اخیر در لبنان را با استفاده از پیجرها و سایر دستگاههای بیسیم طراحی کرده بود. این پرتاب در بحبوحه بمباران لبنان توسط اسرائیل انجام شد که حداقل 500شهید بر جای گذاشت و دهها هزار نفر را آواره کرد.
به نوشته الجزیره، این اولین باری است که حزبالله از اکتبر2023 که درگیریها با اسرائیل به دلیل جنگ غزه آغاز شد، با موشک بالستیک حمله میکند. حزبالله در بیانیهای اعلام کرد: «مقاومت اسلامی در ساعت 6:30 صبح روز چهارشنبه 4مهرماه یک موشک بالستیک «قادر 1» را به مقر موساد در حومه تلآویو پرتاب کرد. این ستاد مسوول ترور رهبران و انفجار پیجرها و دستگاههای بیسیم است.» این گروه افزود که این حمله در حمایت از مردم غزه و «در دفاع از لبنان و مردم آن» انجام شده است. حزبالله لبنان پیش از این در بیانیهای به آیه ۳۹ سوره مبارکه حج «أُذِن لِلّذین یُقاتلُون بِأنّهُم ظُلِمُواْ و انّ اللّه علی نصرِهِم لقدیر» اشاره کرده که مضمون این آیه، اذن جهاد به مسلمانان برای دفاع از مظلومان در برابر کسانی است که جنگ را تحمیل میکنند. همچنین در پایان این بیانیه به آیه ۱۲۶ سوره مبارکه آل عمران «وما النصْرُ إِلا مِنْ عِنْدِالله الْعزِیزِ الْحکِیمِ»؛ هیچ پیروزی نیست مگر از جانب خداوند عزیز و حکیم؛ اشاره شده است. به دنبال انتشار این بیانیه، بسیاری چنین استنباط کردند که حزبالله بهطور تلویحی آغاز جنگ با اسرائیل را اعلام کرده است. برخی هم با استناد به این بیانیه آن را «اعلان جنگ رسمی حزبالله به اسرائیل» تفسیر کردند.
هر حال، ارتش اسرائیل گفت این اولینبار است که یک پرتابه از لبنان به مرکز اسرائیل میرسد. نیروی هوایی اسرائیل در پستی در ایکس اعلام کرد که هواپیماهای این رژیم به لانچری که از آن موشک شلیک شده بود در منطقه «نفخیه» در لبنان حمله کرده است. به نوشته گزارشگر الجزیره، به نظر میرسد حزبالله شلیک موشکهای خود به اسرائیل را افزایش داده است. او افزود که موشک شلیکشده به تل آویو به مثابه یک «پیام» برای این رژیم بود. خان همچنین نوشت: «اگرچه ممکن است برخی تصور کنند که این فقط یک موشک است، اما به احتمال زیاد پیامی از طرف حزبالله بود دال بر اینکه آنها هنوز توانایی موشک بالستیک را دارند.»
گزارشگر الجزیره همچنین افزود: اسرائیل از سهشنبهشب تا چهارشنبه صبح جنوب لبنان را مورد حمله قرار داد. ارتش اسرائیل اعلام کرد که یکسری حملات هوایی را در «چهار موج» انجام داده است که یکی از بزرگترین حملات در تاریخ این رژیم است که بر اساس آن 250جنگنده حدود 2000بمب پرتاب کردند. تغییر تمرکز اسرائیل از غزه به لبنان در روزهای اخیر، این نگرانی را دامن زده که ممکن است یک جنگ تمامعیار بین اسرائیل و حزبالله رخ دهد و ترکشهای آن کل منطقه را دربربگیرد.
استراتژی کوتاهمدت و بدون هدف
«رونن برگمن» در گزارش 25سپتامبر برای نیویورکتایمز نوشت، به گفته پنج مقام ارشد فعلی و سابق اسرائیل، این رژیم در یکسری حملات به حزبالله در هفته گذشته به چند هدف کوتاهمدت دست یافت. اما این مقامات ابراز نگرانی کردند که راهبرد روشن دیگری برای اسرائیل برای ایجاد آرامش و بازگرداندن دهها هزار آواره به شمال اسرائیل وجود ندارد. این گزارشگر بر این باور است که تنشها علیه حزبالله «تقریباً بطور تصادفی» شروع شد، یعنی پس از آنکه موساد در آخرین لحظه اعلام کرد که عملیاتش برای منفجر کردن پیجرهای متعلق به حزبالله را از ظن لو رفتن آن آغاز کرده است. برخی مقاماتی که به شرط ناشناس ماندن صحبت میکردند به نیویورکتایمز گفتند، اگر این طرح تا اوایل هفته گذشته فعال نمی شد، حزبالله ممکن بود آن را کشف کند.
این اقدام، یک هفته پرتلاطم و پر از حملات را در لبنان رقم زد. اسرائیل دستگاههای الکترونیکی توزیع شده توسط حزبالله را منفجر و دهها نفر را کشت و صدها نفر را مجروح کرد. سپس گروهی از رهبران نظامی حزبالله را ترور کرد. روز دوشنبه، موجی از حملات هوایی اسرائیل به مناطقی از لبنان که حزبالله در آن مستقر بود، صدها نفر را شهید کرد. به گفته مقامات، تشدید حملات علیه حزبالله منعکسکننده نظر برخی از ژنرالهای جنگطلب و برخی دیگر است که فکر میکنند این گروه را میتوان مجبور به عقبنشینی کرد؛ درحالیکه برخی دیگر معتقدند که اسرائیل قبل از روی آوردن به یک جنگ دیگر، ابتدا باید به توافقی بر سر آتشبس و گروگانها با حماس برسد. به گفته سه مقام فعلی و سابق اسرائیلی که با نیویورکتایمز صحبت میکردند، تصمیم برای تشدید تنش با مخالفت شدید برخی از مقامات ارشد مواجه شد. به گفته این مقامات، «مخالفان» نگران این بودند که چنین اقداماتی میتواند منجر به جنگ همهجانبه با درگیریهای رو در رو شود. این مقامهای مخالف جنگ، این پرسش را مطرح کردند که جنگ چگونه میتواند راه را برای بازگشت اسرائیلیها به شمال هموار کند./دنیای اقتصاد