اجتماعیعلم و فناوریعمومی
موضوعات داغ

میکروب های دهان عامل سرطان

طی پژوهش های مختلف میکروب هایی در دهان کشف شدند که می توانند علت سرطان در انسان ها باشند .

به گزارش توانانیوز،  محققان دریافتند بیش از ۱۲ گونه باکتری با افزایش ۵۰ درصدی خطر ابتلاء به سرطان سر و گردن مرتبط هستند.
دکتر «ریچارد هیز»، یکی از نویسندگان ارشد از دانشگاه نیویورک، گفت: «نتایج ما دلیل دیگری برای حفظ عادات خوب بهداشت دهان و دندان است. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نه تنها ممکن است به پیشگیری از بیماری پریودنتال (بیماری لثه) کمک کند، بلکه ممکن است از سرطان سر و گردن نیز محافظت کند.»

محققان خاطرنشان کردند که برخی از این میکروب‌ها به عفونت‌های جدی لثه منجر می‌شوند که می‌تواند استخوان فک و بافت‌های نرم اطراف دندان‌ها را از بین ببرد.
برای این مطالعه، محققان داده‌های سه پروژه تحقیقاتی در حال انجام بر روی ۱۶۰۰ نفر را تجزیه و تحلیل کردند و همه عوامل خطر بالقوه سرطان را در آنها بررسی کردند.
به عنوان بخشی از این تحقیق، همه شرکت‌کنندگان نمونه‌هایی از بزاق ارائه کردند که تعداد و انواع باکتری‌های موجود در دهان آنها را نشان می‌داد.
در این مطالعه، محققان افراد را به مدت ۱۰ تا ۱۵ سال پیگیری کردند تا ابتلاء به هر نوع سرطان را ثبت کنند. در این مدت ۲۳۶ بیمار مبتلا به سرطان سر و گردن تشخیص داده شدند.
تیم تحقیق میکروب‌های دهان بیماران سرطانی سر و گردن را با میکروب‌های ۴۵۸ نفر دیگر که به سرطان مبتلا نشده بودند، مقایسه کردند.
به طور کلی، نشان داده شد که ۱۳ گونه باکتری خطر ابتلاء به سرطان سر و گردن را افزایش یا کاهش می‌دهند که در مجموع باعث افزایش خطر ۳۰ درصدی می‌شود

.

محققان افزودند هنگامی که با پنج گونه باکتری دیگر که اغلب در بیماری لثه دیده می‌شوند ترکیب شود، خطر کلی تا ۵۰ درصد افزایش می‌یابد.
ریچارد هیز گفت: «یافته‌های ما بینش جدیدی در رابطه بین میکروبیوم دهان و سرطان‌های سر و گردن ارائه می‌دهد. این باکتری‌ها ممکن است به عنوان نشانگرهای زیستی برای شناسایی افراد در معرض خطر عمل کنند.»
محققان خاطرنشان کردند که این مطالعه هیچ افزایش خطر سرطان ناشی از قارچ‌های طبیعی در دهان را نشان نداد.

در اصل میکروب های دهانی نقش مهمی در عملکردهایی مانند هضم، متابولیسم، تنظیم فشار خون و حفظ ساختار دندان‌ها دارند. پیگیری یک روش برای سلامت دهان و دندان، داشتن یک رژیم غذایی سالم و مصرف پروبیوتیک‌ها از بهترین راه‌کارهای حفظ سلامت دهان است.
دهان دروازه اصلی ورود همه چیز به بدن است. گاه آنچه در میکروبیوم دهان اتفاق می‌افتد، نشان دهنده اتفاقی در جای دیگر بدن است. اعتقاد بر این است که به طور متوسط ​​بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ گونه مختلف میکروبی در دهان انسان زندگی می‌کنند. طبق مقاله منتشر شده در مجله آسیب‌شناسی فک و دهان ، عنوان شد که دهان دومین منطقه میکروبی بزرگ در انسان در نظر گرفته می‌شود که “میکروبیوم” نامیده می‌شود. میکروب های دهانی نقش مهمی در عملکردهایی مانند هضم، متابولیسم، تنظیم فشار خون و حفظ ساختار دندان‌ها دارند و میکروبیوم ها شامل میکروب های مفید و مضر می باشند.

میکروب‌های دهان با هم یک «اکوسیستم» را تشکیل می‌دهند که شبیه انسان عمل می‌کند. هر قسمت از دهان سطح منحصر به‌فردی دارد و بنابراین هر یک از بخش های دهان میکروب‌های خاص خود را دارند. برای مثال به دلیل این‌ که سطوح آن‌ها مکان‌های مناسبی را برای زندگی میکروب‌های مختلف ایجاد می‌کنند، زبان حاوی نمونه‌های متفاوت از میکروب‌های لثه یا دندان است. پلاک های دندانی و سطح زبان با میکروب ها متراکم شده اند که آن‌ها از متراکم‌ترین زیستگاه‌های میکروبی قلمداد می‌شوند.

ارتباط میکروبیوم دهان با سلامتی چیست؟

میکروبیوم‌ها در واقع در همه جای طبیعت وجود دارند و آن‌ها نقش مهمی در سلامت انسان و حفظ اکوسیستم‌های مختلف دارند.
بانک اطلاعات میکروبیوم دهان انسان ژنوم صدها گونه انسان را که در دهان شامل می‌شود، فهرست کرده است. در دهان هر فرد میکروب مختص به بیماری‌های مختلف وجود دارد که به شکل پادتن خاطره به سلامت کلی بدن کمک می‌کنند؛ این باکتری ها و برخی دیگر از آنها می‌توانند به بیماری‌هایی مانند بیماری های لثه و دندان و حتی سرطان کمک کنند.
برخی از نقش‌های مثبتی که میکروارگانیسم‌های ساکن در میکروبیوم دهانی دارند، عبارت‌اند از :
•انجام فرآیندهای درمانی و متابولیسمی که از متابولیسم طبیعی پشتیبانی می‌کنند. برای مثال برخی از باکتری‌ها در متابولیسم نیترات شرکت می‌کنند که از فشار خون سالم کمک می‌کنند.

روند تجزیه مواد غذایی از طریق بزاق و تبدیل مواد مغذی از غذا به انرژی

انتقال مواد معدنی یونی از طریق بزاق دهان

پشتیبانی از ترمیم دوباره دندان ها

انتقال انتقال به لثه ها و بافت های نرم

مبارزه با آلودگی ها و محافظت از ما در برابر برابر موجودات زیست محیطی مضر

​​جلوگیری از استرس اکسیداتیو و حذف مواد زائد از سطح دهان

علائم بروز مشکل :

برخی از باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌های موجود در حفره دهان با نگرانی‌های سلامتی مرتبط هستند که بر روی بخش‌های مختلف بدن تأثیر می‌گذارند، برخی از مواردی که انتظار می رود، می‌توان به بیماری‌های قلبی و تولید مثلی اشاره کرد ؛ زیرا برخی از باکتری ها قادرند از دهان به قسمتهای دیگر بدن ازجمله رگ های خونی و روده راه پیدا کنند

علائم و شرایط مرتبط با میکروبیوم دهانی نامتعادل / ناسالم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

افزایش پلاک روی دندان‌ها، چسبناک و بدبو شدن دهان

بوی بد دهان

دندان‌های حساس

زخم‌های دهان

برفک دهانی که نوعی بیماری قارچی است. که در آن قارچ کاندیدا (معمولاً C. albicans) بیش از حد رشد می‌کند.

بیماری لثه (پریودنتیت)

حفره و پوسیدگی دندان(پوسیدگی)

ریشه های ریشه (کانال ریشه) و آرتروز آلوئول

ورم لوزه

بیماری لثه (پریودنتیت)

بیماری قلبی و سکته مغزی

انواع سرطان

 

ارتباط میکروبیوم انسان با دهان

بسیاری از افراد معتقدند که برخی از باکتری‌های مضر باعث ایجاد پوسیدگی می‌شوند. اما در حال حاضر مشخص شده است که علل پوسیدگی دندان ، حفره و بیماری‌های لثه است. بدین شکل نیز مي توان عنوان کرد علت پوسیدگی دندان به سبب عدم موفقیت باکتری های مفید در مقابله با باکتری های مضر می باشد. به عبارت دیگر برخی از
بیماری‌ ها برای کسی که دارای یک میکروبیوم سالم است، مشکلی ایجاد نمی‌کند

اکنون متخصصان معتقدند میکروبیوم، بیشتر از باکتری‌های هوازی به باکتری‌های بی‌هوازی تبدیل می‌شود (مانند استرپتوکوک موتانس   Porphymonas gingervali) ، یک بیوفیلم هیپرتروفیک در داخل دهان ایجاد می‌کنند که باعث ایجاد فرسایش دندان و بیماری لثه می‌شود.

 

چه ارتباطی بین میکروبیوم دهان و سرطان وجود دارد؟

تصور می‌شود که سرطان دهان تا حد زیادی به دلیل شناسایی‌ باکتری های مضر در دهان ایجاد می‌شود. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که نوع متداول باکتری دهان معروف به
Fusobacterium nucleatum ممکن است در توسعه سرطان روده بزرگ نقش داشته باشد.

به نظر می‌رسد که این گونه‌ها قادر به نفوذ در دیگر ارکان های بدن و حمله به سیستم ایمنی نقش دارند. با کمک آسیب رادیکال‌های آزاد‌ مانند Fusobacterium nucleatum ممکن است در پیشرفت سرطان نقش داشته باشد.

مکمل‌ها و غذاهای پروبیوتیک می‌تواند به دهان و حفظ میکروبیوم دهان کمک کند . آن‌ها با ایجاد یک محافظ بیوفیلم که از سلامت دندان‌ها و لثه‌ها پشتیبانی می‌کند و آسیب را کاهش می‌دهد، مانع از رسیدن باکتری‌های مضر به مینای دندان یا بافت‌های آسیب پذیر می‌شوند. همچنین ممکن است به تغییر PH دهان کمک کنند تا افزایش پوسیدگی دندان را کند و کیفیت بزاق را بهبود بخشد

بهترین خوراکی پروبیوتیک برای مصرف چیست؟ دندانپزشکان بر این باورند نکه پروبیوتیک‌های میکروبیوم خوراکی که مستقیماً به شیر اضافه می شوند و یا به صورت جویدنی مصرف می شوند ، بسیار خوب هستند.

رژیم‌های غذایی ما راه اصلی برای جذب میکروارگانیسم‌های مفید بدن هستند. برای مثال خوردن غذاهای گیاهی مانند سبزیجات و میوه‌ها  مواد مغذی را در اختیار بدن قرار می‌دهد. خوراکی‌هایی نظیر غذاهای قلیایی و غذاهایی که آنتی‌بیوتیک‌های زیادی دارند ، برای این امر بسیار مفید هستند.

نویسنده : آرین محمدی پور

محقق و پژوهشگر حوزه سلامت و پزشکی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا