بین المللسیاسی

بررسی اهداف پنهان سفر فرستاده آمریکا به ریاض

آمریکا در تلاش است تا پس از برقراری آتش‌بس در لبنان و در ادامه فراهم شدن شرایط برای پایان دادن به جنگ در غزه، مذاکرات مربوط به پیشبرد طرح ابراهیم را که پس از عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر و تحولات پس از آن متوقف شده بود، مجددا احیا کند.

به گزارش توانانیوز ، به نقل از نورنیوز- گروه بین‌الملل: برت مک گورک فرستاده آمریکا در امور غرب آسیا در شرایطی که موضوع بر قراری آتش‌بس در لبنان در کانون توجه رسانه‌ها و محافل سیاسی و دیپلماتیک قرار داشت روز سه‌شنبه عازم ریاض پایتخت عربستان سعودی شد.

اگرچه کاخ سفید هدف از این سفر را رایزنی با مقامات سعودی درخصوص بهره‌گیری از آتش‌بس در لبنان برای دستیابی به توافقی مشابه در جنگ غزه ذکر کرد اما نمی‌توان این سفر را به تلاش آمریکا برای ایجاد زمینه‌های لازم به منظور عادی‌سازی روابط ریاض با تل‌آویو غیر مرتبط دانست.

مقامات آمریکایی اعلام کرده اند که در جریان سفر مک گورک به ریاض در خصوص طیفی از مسائل که مرتبط با ایجاد ثبات در منطقه است گفت‌وگو شده که این موضوع می تواند نشانه ای از رایزنی دو طرف در زمینه عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و رژیم اسرائیل باشد.

واشنگتن همواره فراهم شدن زمینه های سیاسی و امنیتی برای عادی شدن روابط کشورهای عربی و اسلامی با اسرائیل را به عنوان یکی از اصلی ترین الزامات تحقق ثبات در منطقه عنوان نموده و طرح ابراهیم نیز در این چارچوب تدوین و در زمان ریاست جمهوری ترامپ پیگیری شد. آمریکا و اسرائیل معتقدند که با عادی شدن روابط کشورهای عربی و اسلامی با اسرائیل حمایت سیاسی و اقتصادی از جبهه مقاومت به حداقل رسیده و شرایط برای شکل گیری سازش بر اساس خواست رژیم صهیونیستی فراهم خواهد شد.

سفر مک گورک به ریاض را نیز باید در همین چارچوب و به عنوان بخشی از برنامه‌های دولت بایدن برای پیشبرد اهداف سیاسی آمریکا و اسرائیل در غرب آسیا مورد توجه قرار داد.

به طور قطع آمریکا پس از برقراری آتش‌بس بس در لبنان و در ادامه فراهم شدن شرایط برای پایان دادن به جنگ در غزه مذاکرات مربوط به پیشبرد طرح ابراهیم را که پس از عملیات طوفان الاقصی در۷ اکتبر و تحولات پس از آن متوقف شده بود، مجددا احیا کند.

عربستان سعودی پیشتر خواستار تعهد جدی اسرائیل و آمریکا به راه‌حل دو دولتی برای مسئله فلسطین شده بود که شامل تشکیل یک دولت فلسطینی بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ و به‌رسمیت‌شناختن شرق بیت المقدس به‌عنوان پایتخت آن است.

در همین حال، عربستان تلاش دارد نقش خود را در پایان‌دادن به بحران غزه و مشارکت در شکل‌دهی به آینده این منطقه تقویت کند. سعودی‌ها تاکید کرده‌اند که بدون تضمین‌های مشخص درباره وضعیت فلسطین، هرگونه توافق عادی‌سازی تنها نمودی سطحی از ثبات خواهد بود.

در شرایطی که با برقراری آتش‌بس در لبنان بخش مهمی از درگیری‌های نظامی شدید در منطقه فروکش خواهد کرد آمریکا قصد دارد با استفاده از شرایط ایجاد شده راه حل‌های جدیدی برای بازسازی روند گفتگوهای متوقف شده پیرامون عادی سازی روابط کشورهای عربی و اسلامی با اسرائیل ارائه و پیگیری کند.

بسیار روشن است که امکان احیای روند عادی‌سازی روابط، پس از بیش از یک سال جنایت رژیم اسرائیل در غزه و لبنان و کشتار بی رحمانه حدود ۵۰ هزار نفر غیر نظامی و تبدیل نمودن غزه به سرزمین سوخته به سادگی میسر نخواهد بود.

فشار شدید افکار عمومی کشورهای اسلامی و عربی به دولتهایی که بدنبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی باشند بطور قطع اصلی ترین عامل بازدارنده در این مسیر خواهد بود.

اقداماتی چون سفر مک‌گورک به ریاض در شرایطی که بایدن آخرین روزهای حضورش در کاخ سفید را سپری می کند را نباید در چارچوب اقدامی دیپلماتیک و عادی مورد توجه قرارداد چرا که پیگیری روند عادی‌سازی سازی روابط کشورهای عربی و اسلامی با رژیم اسرائیل یکی از راهبردهای کلان آمریکا محسوب شده و فصل مشترک دموکرات‌ها و جمهوری خواهان در روابط خارجی است. از این رو باید انتظار داشت که با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ این روند تشدید شود و بسیاری از معادلات و مناسبات آتی در منطقه غرب آسیا تحت الشعاع آن قرارگیردورنیوز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا