روسیه و ایران توافق مشارکت راهبردی را به امضا رساندند که دربرگیرنده گستردهترین طیف از همکاریها در تاریخ روابط ۲ کشور شامل حوزههای دفاعی، تجاری، انرژی، مالی، حملونقل، کشاورزی، فرهنگ، علوم، فناوری، بهداشت و درمان و نیز اطلاعات و مبارزه با تروریسم است.
به گزارش توانانیوز، توافقی که روز جمعه و در کرملین توسط «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی او به امضا رسید، شامل ۴۷ بند است که بیشتر از ۳۰ حوزه همکاری از سیاست و اقتصاد گرفته تا فناوری و امنیت را پوشش میدهد و قرار است ۲۰ سال ادامه داشته و پس از آن به صورت خودکار برای دورههای پنج ساله تمدید شود.
پوتین در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با پزشکیان، توافق امضا شده را «با اهمیت» توصیف کرد و گفت: این توافق اهمیت دارد چراکه به ما این امکان را میدهد که در عمل به همکاریهایمان شتاب تازهای ببخشیم و این به منزله پیشرفتی در روابط دوجانبه ما است.
پزشکیان نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: با این توافق عصر جدیدی در روابط میان ایران و روسیه گشوده شد.
برخلاف قراردادهای مشابه روسیه با چین، کره شمالی و بلاروس، توافق میان ایران و روسیه حاوی بند دفاع متقابل نبوده بلکه بر این تصریح دارد که اگر یکی از ۲ طرف هدف حمله قرار گرفت، کشور دوم نباید هیچگونه کمک نظامی یا غیرنظامی به طرف متجاوز بدهد که به تداوم حمله کمک کند.
این توافق تنها سه روز قبل از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا که بارها تعهد داده موضع سختگیرانهتری را در قبال ایران در پیش بگیرد و به جنگ روسیه-اوکراین پایان دهد، امضا شد اما «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین وجود هر گونه ارتباطی میان زمانبندی این ۲ مساله را رد کرد.
توافق مشارکت راهبردی
طبق گزارش الجزیره، توافق مشارکت جامع راهبردی میان ۲ کشور برای اولین بار در دوره ریاست جمهوری «حسن روحانی» رئیس جمهور پیشین ایران (۲۰۱۳-۲۰۲۱) مورد بررسی قرار گرفت و در دوره «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور شهید این کشور (۲۰۲۱-۲۰۲۴) ادامه پیدا کرد تا اینکه روز جمعه در کرملین به امضا رسید.
در طول سالهای گذشته به ویژه پس از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین، ۲ کشور ایران و روسیه روابط خود را در حوزه نظامی تقویت کردند. کییف و همپمانان غربی آن، مسکو را متهم کردند که جنگندههای پیشرفته «سو-۳۵» را که مشمول تحریمهای غربی هستند، در مقابل پهپادهای ایرانی «شاهد»، در اختیار ایران قرار داده است اما مسکو و تهران این اتهامها را رد کردند.
ایران در راستای تقویت بیشتر روابط با روسیه، به بلوک بریکس ملحق شد و پزشکیان یکی از سران جهان بود که در اجلاس ماه اکتبر بلوک بریکس در کازان حضور یافت.
از مشارکت تا ائتلاف
«دیمیتری کیم» کارشناس مسائل بینالملل به الجزیره گفت: اهمیت توافق جدید میان ۲ کشور از این منظر است که سطح روابط میان آنها را از مشارکت به ائتلاف راهبردی ارتقا داد و به این ائتلاف رسمیت بخشید. مرحله جدید روابط میان ۲ کشور، به شکلهای مختلفی بر مناطق مختلف جهان تاثیر خواهد گذاشت.
«دیمیتری بابیچ» یک کارشناس دیگر مسائل بینالملل گفت: روسیه در گذشته از توصیف روابط خود با ایران تحت عنوان روابط راهبردی خودداری میکرد تا موجب نارضایتی بازیگران اصلی منطقه و حتی غرب نشود اما در حال حاضر ایران را همپیمان راهبردی و مهم خود در مقابله با تحریمها و توسعهطلبی غرب میداند.
او اظهار کرد: این توافق بیانگر این است که ایران و روسیه با افزایش سطح هماهنگی و تفاهم با یکدیگر و تقویت آن با امضای توافقنامههای مشترک، الزامآور و گسترده در راستای مقابله با این مسائل و دیگر موارد در مناطق مختلف جهان همکاری خواهند کرد.
این کارشناس در ادامه گفت: معاهده مشارکت جامع میان مسکو و تهران به عنوان مثال از منشور مشارکت میان آمریکا و ارمنستان که به تازگی امضا شده، اهمیت بیشتری دارد چراکه واقعیتهای جدید جهان از جمله تبدیل ارمنستان به مستعمره جدید آمریکا در قفقاز جنوبی که چالشی مشترک برای ایران و روسیه است، در آن لحاظ شده است.
او در پایان نیز به الجزیره گفت: این توافق در یکی از ابعاد خود از احتمال اقدامات نظامی آمریکا علیه ایران میکاهد و از این رو به منزله اقدامی پیشگیرانه و جدانشدنی از تغییر شکل ساختار جهانی است چراکه آمریکا هژمونی خود را از دست داده و بعید است که به وضعیت قبل خود بازگردد.