
بحث مهریه و اصلاح قوانین که مطرح میشود بعضی زنها که معمولا گرایش فمینیستی دارند قانون ارث را پیش میکشند و آدم میماند که این دو چه ربطی به هم دارند؟ ازدواج قراردادی خاص است وابسته به اراده طرفین، ارث هم ناشی از وضعیت خانوادگی و خاصِ طرفین. اینها دو مقوله جدا هستند که لزوما یکی بر دیگری اثر ندارد.
به گزارش توانانیوز، ممکن است از خانواده مرفهی باشد و چند برابر شوهرش ارثیه بگیرد، میتوانیم بگوییم مهریهای که قرارداد شده، حقش نیست؟ زن ممکن است برادر نداشته باشد یا پدرش به نفعش وصیت کند و بیش از برادرانش ارث ببرد، چنین زنی میتواند بگوید با قانون ارث متضرر شده پس باید دست بازتری در طلبِ مهریه داشته باشد؟
از نظر اجتماعی و به طور کلی نیز، نفع و ضررِ ارث در هم آمیخته است. زنی که شوهرش ارث بیشتری بگیرد طبیعتا مرفهتر زندگی میکند، قانون به نفعش کار کرده نه به ضررش. دختری که پدرش دو برابر عمههایش ارث ببرد از قانون منتفع میشود. متاسفانه عدهای ظاهرا روشنفکر اما به واقع ایرادگیر و لجباز، ذهن مردم را دوقطبی کردهاند.
آنچه در برابر مهریه قرار میگیرد جهیزیه است که بار اصلی آن معمولا بر دوش خانواده دختر میافتد. نه مهریه سنگین نه جهیزیه کامل و گرانقیمت هیچ کدام ربطی به دین ندارند، رسوم ایرانی هستند که بیخود زندگی را سخت کرده. سیاستمدار و قانونگذار باید تمهیداتی بیاندیشند تا کمترین اعتبار را به این سنتهای پر دردسر بدهند./مکشوفات
مجتبی دانشطلب