سیزده بدر یکی از مهمترین و کهنترین آیینهای ایرانی

سیزده بدر یکی از مهمترین و کهنترین آیینهای ایرانی است که ریشههای آن به دوران باستان بازمیگردد. این جشن که هر ساله در سیزدهمین روز از فروردین ماه برگزار میشود، بخشی از آیین نوروز است و مردم در این روز به دامان طبیعت، میروند و جشن میگیرند.
به گزارش توانانیوز، از کردستان، نوروز یکی از آیینهای باستانی ایرانیان است و به همین خاطر، سیزده بهدر هم از همان ابتدا به عنوان یکی از جشنهای این عید همیشه در فرهنگ ایرانیان بود.
در سیزدهبدر که معمولا آخرین روز تعطیلات نوروزی است، مردم به دامان طبیعت میروند تا از سال جدید در پای کوه و دشت استقبال و همچنین پیوندشان را با طبیعت تازه کنند.
اگر در تقویمهای امروزی نگاه کنید میبینید که سیزده بدر با عنوان «روز طبیعت» هم شناخته میشود. میدانید چرا روز سیزدهم سال جدید چنین جایگاهی دارد؟ چون 12 روز اول سال نمادی از دوازده ماه کل سال است و در روز سیزدهم، مردم تجدید دیدار با طبیعت کرده و سال را شروع میکنند. در این روز مردم به دامان طبیعت میروند، چراکه این باور در میان بسیاری مرسوم است که در روز سیزده بدر برای راندن نحسی از خانه باید به بیرون رفت و نحسی را در طبیعت به در کرد.
در منابع مختلفی گفته شده که ایرانیان باستان بر این باور بودهاند که عدد 13 نحس است، به همین خاطر سیزدهمین روز فروردین را در طبیعت به جشن و شادی میپردازند تا به این شکل خود را از نحسی دور کنند. ایرانیان معتقدند که در این روز نباید در خانه ماند.
در هر بخش از کشورمان از جمله استان کردستان، سیزدهبدر رنگ و بوی خاص خودش را دارد، هر ایل و قومی، یا غذای خاص خودش را درست میکند یا لباس مخصوصش را به تن دارد و یا رقص و آوازهایی به پا میکند و این روزرا متناسب با فرهنگ و آئین خود جشن میگیرند، در کردستان طبق روال هر ساله، مردم صبح زود از خواب بیدار میشوند و هر چند خانواده با هم به باغ، کوه و دامان طبیعت میروند و این روز را در کنار هم جشن میگیرند.
البته دیگر این روزها، به پا کردن بساط آتش و زغال و درست کردن جوجه کباب و گوجه روی آتش، تفریحی است که سراسری شده و مختص یک شهر، استان و یا حتی روز خاصی از سال نیست. در کنار این نوع از پخت غذا، یک سری غذاهای سنتی سیزده بدر هم داریم که مادربزرگها و مادرها یا در دل طبیعت روی آتش میپزند و یا از روز قبل آماده کرده و در قابلمههای بقچه شده یک گوشه میگذارند.