در حالی که این روزها شعارهای بسیار در خصوص شکسته شدن طلسم حمل بار و ترانزیت در حوزه های ریلی داده می شود اما آمارها در این بخش چیزی دیگری را نشان می دهد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، بخش ریلی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی و عمرانی کشور به شمار می رود که در حال حاضر این بخش با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری همواره از برنامه عقب مانده و همین عقب ماندگی هم خود به حوزه اقتصادی به ویژه حمل بار کشور خسارت بسیار زیادی وارد می کند.
براساس این گزارش تاپایان برنامه ششم باید 30 درصد از حمل بار کشور به بخش ریلی انتقال یابد که در حال حاضر به گفته بسیاری از کارشناسان در این بخش از برنامه بسیار عقب هستیم به طوری که محمد رضا کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس اعلام کرده است که ایران در بخش ریلی در حوزه حمل بار هنوز به سهم 10 درصدی هم نرسیده است که این عقب ماندگی خود آثار زیان باری را در بخش های مختلف به کشور وارد می کند و همین عقب ماندگی به اقتصاد کشور و همچنین حوزه حمل ونقل ریلی کشور آسیب بسیار زیادی وارد می کند.
نوسازی ناوگان حمل و نقل ریلی و تولید لوکوموتیو و توسعه خطوط ریلی نیز از موضوعات مهمی است که باید به آنها توجه شود موضوی که بذرپاش وزیر تازه نفس وزارت راه باید بر آن تأکید و در اولویت برنامه های اجرایی قرار دهد.
به گفته سبحان نظری دبیر انجمن صنفی شرکت های حمل ونقل ریلی در گفت وگو با خبرنگار توانا، با بیان اینکه بسیاری از عقب ماندگی های ریلی در حوزه حمل بار به دلیل فرسوده و نبود ناوگان حملی است گفت: نوسازی ناوگان حمل و نقلی و رفع نقاط حادثه خیز کشور باید در اولویت برنامه های وزیر جدید راه و شهرسازی قرار بگیرد. بسیاری از شرکت ها و کارخانجات حمل فولاد و بخش های خصوصی همواره از راه آهن در خواست می کنند که اجازه نوسازی و بازسازی لوکومتیو و واگن ها را بدهند اما در این بخش همواره شرکت راه آهن مقاومت می کند.
او می گوید: در نیمه اول ١۴٠١ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش ٣۵ درصد در ترانزیت ریلی را تجربه کردیم و ممکن است در یک ماه اخیر به دلیل اینکه تمرکز بر موضوع ترانزیت بیشتر شده و وضعیت جابهجایی بار ترانزیت تا مقدار جزئی بهبود پیدا کرده باشد اما کماکان هم در بار داخلی و هم در بار خارجی نسبت به سال گذشته منفی هستیم و در هر دو حوزه عقب نشینی داشتیم.
وی تاکید کرد: طبق آمارهای رسمی شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به طور متوسط در ۶ ماهه اول ١٢ درصد در بخش حمل بار داخلی و ترانزیت افت داشتیم.
براساس این گزارش افت حجم ترانزیت در این شرایطی که همواره ایران تفاهم نامه های مختلفی با کشورهای همسایه از جمله چین ،ترکمنستان، تاجیکستان، برای افزایش حجم جابه جایی بار و ترانزیت منعقد کرده است و انتشار چنین آمارهای از عقب ماندگی های ریلی خود زمینه ساز کاهش حجم ترانزیت در بخش های مختلف خواهد شد که آثار آن جبران ناپذیر خواهد بودچراکه در این زمینه تاکنون شعارهای مختلفی از جمله شکستن رکود حمل بار و ترانزیت در حوزه راه آهن و بخش ریلی شنیده شده اما اعلام چنین عقب ماندگی های خود باعث از بین رفتن سهم ایران از ترانزیت در بخش ریلی کشور می شود.