همایون دارابی*
قیمتگذاری دستوری، نرخ بهره و نرخ ارز نیما به اضافه عدم تحقق برخی وعدههای دولت در مصوبه 10 بندی که ابتدای سال جاری مطرح شد، مواردی مانند واگذاری بلوک خودرویی، مسائل مربوط به ارزش صندوق دارا و پالایش و … دست به دست هم داده تا بازار سرمایه را در فضای کاهشی قرار دهد.
عموما سدهای روانی شاخص بر روی اعدا رند قرار میگیرد؛ یک میلیون و 200 هزار، یک میلیون و 300 هزار و موارد دیگر که به لحاظ تکنیکال و روانی است یعنی ریشه چندانی در مسائل بنیادی ندارد.
بازار به نوعی پیش بینی خود محقق شونده دارد یعنی زمانی که باوری در سطح عمومی جامعه یا گروه خاصی نسبت به آینده وجود داشته باشد احتمالا آن قضیه محقق میشود بنابراین سطوح مختلف شاخص اعم از یک میلیون و 200، یک میلیون و 300 و … و همچنین مقاومت و یا حمایت توصیف کردن آنها ریشه ذهنی دارد.
در این میان بهطور کلی وضعیت بازار تابع چند مسئله است؛ مهمترین آن کمبود شدید نقدینگی در بازار است ضمن آنکه سیاست انقباضی بانک مرکزی و نرخ بهره بالا باعث رشد شدید سپردههای بانکی شده است که عملا منجر میشود پولی در اختیار بازارهای مولد مانند بازار سرمایه، ساخت و ساز، تولید و موارد دیگر قرار نگیرد.
در حال حاضر باتوجه به مصوبه 10 بندی که به تازگی مطرح و حمایتی که از بازار در این مصوبه شده شاهد رشد شاخص هستیم و اگر این حمایتها ادامه پیدا کند، دولت تعهدات خود را نسبت به صندوق تثبیت انجام دهد، نرخ سود بانکی و قیمتگذاری دستوری کاهش پیدا کند و همچنین اختلاف نرخ ارز نیما و بازار آزاد (که بسیار زیانهای سنگین به واحدهای تولیدی و صادارتی زده است و میزند) تنظیم و تعدیل شود میتوان انتظار داشت روند مثبت بورس تداوم داشته باشد.
*کارشناس بازار سرمایه