به اعتقاد یک استاد دانشگاه، تاثیراعلام ارزدستوری ۲۸هزارو ۵۰۰ تومانی فرزین در کنترل نرخ دلار، بازار آزاد را در شرایط مبهم قرار داده است، از این رو فعالان بازار احتیاط عمل بیشتری به خرج داده و همین امر سبب کاهش نوسانات افزایشی میشود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، طبق اظهارات رئیس کل بانک مرکزی اکنون در سامانه نیما ارز با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه می شود این در حالی است که در یکی دو روز گذشته واکنش بازار ارز به این تصمیم فرزین مثبت بوده و کاهش هرچند جزئی قیمت دلار کلید خورد، اما فعالان اقتصادی در انتظار ادامه پیامدهای این دستور العمل جسورانه بانک مرکزی می باشند.
عباسعلی حقانی نسب، اقتصاددان و استاد دانشگاه در رابطه با تاثیراعلام ارزدستوری ۲۸هزارو ۵۰۰ تومانی فرزین در کنترل نرخ دلار بازار آزاد در گفتگو با خبرنگار توانا گفت: بهاحتمالزیاد رئیس جدید بانک مرکزی در کوتاهمدت اقدام به بازارسازی با ارز ۲۸هزارو ۵۰۰ تومانی میکند و با شکنندهتر کردن وضعیت، نرخ آزاد را در کانالهای ۳۸ هزار تومان برای کرانه پایین و ۴۲ هزار تومان برای کرانه بالا کنترل میکند.
این استاددانشگاه در توضیح دلیل این پیشبینی خود گفت: نرخ دلار در کشور ما دستوری است و به همین دلیل، تحلیلهای تکنیکال و علم اقتصاد را باید کنار گذاشت. همچنین نیروهای کنش و واکنش بانک مرکزی، قدرت مافیای واردات و دولت است.
بیبرنامگی مشهود
این اقتصاددان دلار ۲۸هزارو ۵۰۰ تومانی فرزین را سیاستی مشابه دلار جهانگیری یا همان دلار ۴هزارو ۲۰۰ تومانی توصیف کرد و ادامه داد: بنده در بررسی سخنان رئیسکل بانک مرکزی هیچ نکته راهبردی جدیدی برای کنترل بازار ارز آزاد ندیدم. ایشان همان راهکار آقای جهانگیری در دولت قبل دوباره ارائه کرد و هیچ برنامه جدید و مدونی برای کنترل نرخ دلار و همچنین مهار رشد نقدینگی و تورم نداشت.
وی با اشاره به بیبرنامگی رئیس جدید بانک مرکزی برای مهار تورم خاطرنشان کرد: رئیسکل باید کسی باشد که بتواند دو هدف اصلی بانک مرکزی یعنی کنترل تورم و ثبات تولید را به سیاستمداران تحمیل کند. اما متاسفانه ایشان برای مهار تورم برنامه نداشت و به ارائه آمار و برنامههای گذشته پیرامون موضوع تورم بسنده کرد.
این استاددانشگاه در ادامه یادآور شد: در کارنامه کاری ایشان علاوه بر مشارکت در پروژه هدفمندی یارانهها در دوران احمدینژاد و ریاست صندوق توسعه ملی در این دوران، ریاست بانک ملی ایران در دولت رئیسی هم به چشم میخورد. ایشان در طول یک سال اندی که بر مسند ریاست بانک ملی ایران تکیه زده بود ۵ بار مدیر سرمایهگذاری این بانک را عوض کرد که این موضوع نشانگر از نبود برنامه مدون و ضعف مدیریتی ایشان در حوزه بانکداری است.
بازهم رانت واردات
حقانی نسب با تاکید بر اینکه شرایط اقتصاد بازار ایران ناشی از اقتصاد سیاسی کشور است گفت: در کارنامه کاری آقای فرزین موفقیت چشمگیری وجود ندارد که بتوان آن را ملاک انتخاب دولت و شایستهتر بودن ایشان نسبت به رئیسکل قبلی دانست. بنابراین بعید به نظر میرسد با تغییر رئیسکل بانک مرکزی اتفاق ویژهای در شاخصهای کلان اقتصادی رخ دهد. زیرا تعویض رئیس بانک مرکزی کار زیادی از پیش نمیبرد و بازار ارز و سقوط ارزش ریال متأثر از شرایط دیگری است که مهمترین آن وضعیت سیاست خارجی ایران است.
این اقتصاددان در پاسخ به سوال توانا مبنی بر اینکه سرنوشت سیاست تثبیت ارز واردات کالاهای اساسی و ماشینآلات صنعتی با نرخ ۲۸هزارو ۵۰۰ تومان چه خواهد بود،خاطرنشان کرد: ارز چند نرخی باعث تولید فساد میشود و چگونگی اجرای آن توسط دولت همچنان در هالهای از ابهام است. اما تجربه نشان داده که اتخاذ سیاستهای دستوری همواره محکومبه شکست است و درنهایت منجر به ایجاد رانتهای گسترده در حوزه ارز و واردات کالا خواهد شد./م.غ