صاحبنظران اقتصادی بین المللی معتقدند؛ تحریم ها چه در صادرات نفتی و چه در صادرات غیرنفتی آثار متعددی بر روی اقتصاد کشور و رفاه عمومی مردم دارند و در ادامه این وضعیت انگیزه لازم برای سرمایهگذاری در بخشهای متفاوت اقتصادی کاهش پیدا میکند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، همواره تجارت خارجی از دیرباز ابزاری برای دستیابی به محصولات با کمترین هزینه ممکن بوده و در راستای اهداف رفاهی کشورها قرار داشته است. در این میان تحریم ها به دلیل ایجاد انحراف در روند طبیعی مبادلات اقتصادی بین المللی، کشور تحت تحریم مانند ایران را از منافع تجارت خارجی محروم می سازند.
در ادامه لزوم تجارت بین المللی برای توسعه اقتصاد کشورها؛ اعتبار اسنادی روشی برای پرداخت وجوه معاملات در تجارتهای بینالمللی است. اعتبارات اسنادی به نام ( ال سی ) هم شهرت دارند. در این روش مبالغ و پولها به واسطه شخص ثالثی که معمولا بانک است پرداخت میشود.
در حقوق تجارت بینالملل اعتبارات اسنادی نقش مهمی در قراردادها بازی میکند. در حقیقت آنچه در خصوص ثمن و نحوه تسلیم آن در قوانین داخلی وجود دارد در حقوق بینالملل صدق نمیکند. در این خصوص اعتبارات اسنادی نقش مهمی دارد که عمدتا شرایط آن را قرارداد منعقد شده بین دو طرف معامله تعیین میکند. برای اینکه روش استفاده از اعتبارات اسنادی در داد و ستدهای خارجی روشنتر شود،
تحریم با اقتصاد ایران چه می کند؟
البته شاید افت ارزی ریال گرچه اقتصاد ایران را در زوایای خاکستری فرو برده، اما برای برخی از صادرکنندگان فضایی جهت رشد صادراتی هموار کرده، اما تحریم ها تاثیری منفی و معنی دار بر صادرات غیرنفتی کشور داشته وتولید ناخالص داخلی واقعی، درجه باز بودن و نرخ واقعی ارز تاثیر مثبت و معنی داری بر صادرات غیرنفتی کشور داشته است و رابطه نسبت شاخص قیمت کالای صادراتی به وارداتی تاثیری منفی و معنی دار بر صادرات غیرنفتی به همراه داشته است.
ضعف در تجارت خارجی تأثیر مستقیم بر روی کیفیت بازار داخلی دارد و تمام این فرازونشیبها را تنها مدیون معضلی به نام تحریم هستیم. تحریم ها فشار بسیار زیادی به جمعیت تولیدکننده در کشور وارد میکند و تولیدکننده، توانایی وارد کردن انواع مواد اولیه و صنایع لازم را پیدا نخواهد کرد.بنا به گزارش های رسمی، در حال حاضر نیز بیشترین میزان صادرات ایران به کشورهایی مانند عراق، ترکیه، اندونزی، پاکستان، چین، افغانستان و… انجام میشود که در مقابل تجارت با کشورهای اروپایی سود و منفعت کمتری برای کشور خواهد داشت. متأسفانه میزان صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای اروپایی میزان قابل توجهی کاهش یافته است و با وجود تحریمهای سخت این میزان تغییر نخواهد کرد.
دلیل اُفت مبادلات تجاری ایران چیست؟
از ابتدای اعمال تحریم ها تا کنون این اقدام تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات غیر نفتی کشور داشته است. براساس آمار منتشر شده در سال 1400صادرات ایران به رقم 48 میلیارد و140 میلیون دلار رسید، رقمی که بالاترین مقدار صادرات غیرنفتی ایران است ومی توان گفت رکورد قبلی حدود 40 میلیارد دلار و مربوط به سالهای 96 تا 98 را شکسته است.
براساس آمار گمرک ایران ارزش صادرات غیرنفتی ایران از شهریور 1400 تا 1401 رشد 27 درصدی داشته است اما این صادرات در شرایط تحریم که مهمترین عامل آن یعنی دریافت ارز به دلیل وجود موانع بانکی و اعتبار اسنادی و یا ال سی که نوعی تضمین برگشت ارز به کشور در قبال صادر کردن کالا و مواد نفتی است، وجود ندارد.
با موقعیت ایران در این فضا کمترکشوری حاضر به معامله با ما که در تحریم به سر می بریم، می باشد. کشورها اغلب منافع خود را به منافع سایر کشورها ترجیح می دهندو حاضر به معامله و داد وستد با کشور تحریم شده نیستند.
در شرایط تحریم بهترین نوع معامله با کشور تحریم شده، تهاتر کالا به کالا است و یا مجبور به معامله به قیمت بسیار کم با شرکت های خرد و دست پایین می باشند که در صورت معامله با قیمت پایین کشورهای ثالث اعتراض می کنند و به همین دلایل صادرات بیشتر به صورت تهاتر صورت می گیرد./مریم حسین زاده