پایگاه خبری توانا

محمدحسین صادقی – شهر کازان در روسیه که حدود نیمی از جمعیت مسلمان است، تا اخرین روزهای سال 2022 میزبان صد جوان از کشورهای اسلامی بود تا به صورت رسمی پایتختی خود را برای مجمع جوانان سازمان همکاری اسلامی اعلام کند. در حالی که روسیه عضو ناظر در سازمان همکاری اسلامی است، کازان توانسته بود این عنوان را بدست آورد.

به گزارش پایگاه خبری توانا، در این نشست علاوه بر جوانان، اساتید دانشگاه و متخصصانی از کشورهای عضو در سازمان همکاری اسلامی نیز حضور داشتند و درباره چالش های پیش روی جوامع اسلامی شامل توسعه پایدار، تغییرات زیست محیطی، پوشش اسلامی و بانکداری اسلامی بحث و گفتگو کردند.

در حالی که شرکت کنندگان زیادی از کشورهایی چون آذربایجان، ترکیه، نیجریه و تاجیکستان حضور داشتند، جای خالی جوانان ایرانی به شدت احساس می شد. این در حالی است که اتفاقا پرسش های زیادی درباره ایران در ذهن جوانان سایر کشورها وجود داشت.

بسیاری از آنان به محض آنکه متوجه ملیت ما می شدند، مشتاقانه نسبت به ایران ابراز علاقه می کردند. برخی از آنان درباره واقعیت اخباری که این روزها در ایران می گذرد می پرسیدند و جالب بود که می گفتند چندان اعتمادی به اخبار رسانه های غربی درباره ایران ندارند. من با پزشک جوان بنگلادشی ای صحبت کردم که می گفت برای سفر به ایران بسیار مشتاق است اما از طرفی می داند در صورت سفر به ایران برای سفرهای کاری آتی خود به آمریکا و اتحادیه اروپا دچار مشکل می شود.

او معتقد بود یکی از دلایل مهم رونق نگرفتن صنعت گردشگری در ایران، همین نگرانی است وگرنه خود او دوستان زیادی دارد که آرزوی سفر به ایران دارند. مشابه چنین نظری را از افراد دیگری هم شنیدم که نشان می داد شاید ایران بتواند با در نظر گرفتن تدابیری از جمله خودداری از ضرب مهر در گذرنامه گردشگران خارجی، به این صنعت رونق ببخشید. علاوه بر آنکه بسیاری از آنان از نخبگان علمی و فرهنگی کشورهای خود هستند و می توانند پس از حضور در ایران، سفیر و معرف خوبی برای ایران در کشورشان باشند.

نکته دیگر آنکه با وجود همه تبلیغات رسانه ای علیه کشورمان، موضع اغلب این جوانان در قبال ایران بسیار مثبت بود و به شدت با تحریم های غرب علیه ایران مخالف بودند.

یکی از ساده ترین و کم هزینه ترین اقدامات در راستای توسعه دیپلماسی عمومی کشورمان می تواند حضور جوانان ایرانی در چنین نشست ها و همایش هایی باشد. از یک سو، دیدگاه جوانان ایرانی در قبال کشورهای همسایه و افکار عمومی آنان اصلاح می شود و متوجه می شوند همه دنیا به آن شکل که در رسانه های غربی بازنمایی می شود، علیه ایران و حامی سیاست های غرب نیستند.

همچنین فرصتی فوق العاده برای آشنایی با ظرفیت های همکاری به ویژه با همین کشورهای همسایه و اسلامی فراهم می شود. از طرف دیگر با توجه به سانسور گسترده ای که علیه رسانه های ایرانی وجود دارد و رساندن صدای ایران به شهروندان دنیا روز به روز دشوارتر می شود، در چنین همایش هایی شهروندان کشورهای دیگر از نزدیک می توانند چهره ای واقعی از ایران را ببینند.

یکی دیگر از موضوعاتی که در شهر کازان جالب توجه بود، فروش محصولات خوراکی ترکیه ای در این شهر بود. در حالی که ایران هم در بسیاری از محصولات خوراکی می تواند با نمونه های خارجی رقابت کند و از آن مهمتر مزیت رقابتیِ «حلال» بودن مواد غذایی را هم دارد، حضور آن در بازار بسیار ناچیز است.

خود صنعت غذا می تواند تاثیر شگرفتی در بالا بردن ظرفیت دیپلماسی عمومی کشورها داشته باشد و همین به بهانه ای برای آشنایی شهروندان با فرهنگ کشور دیگر بدل می شود.

مطالبمرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین خبرها

پربازدیدها

مطالب پیشنهادی