با ورود جوانان به عرصه زندگی مشترک انتظار برای تأمین سرپناه این گروه بیشتر می شود. اما با گرانی ادامه دار قیمت خانه ، بیشتر این جوانان باید اجاره نشینی را تجربه کنند از این رو هر سال به جمعیت مستأجران تهران افزوده می شود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، در حالی که علیرضا زاکانی شهردار تهران اعلام کرد که ۵۱ درصد افراد در تهران اجاره نشین هستند، بنابراین در مدیریت شهری در این زمینه مسئولیت متولیان بیشتر شده است و باید در این زمینه با برنامه مدون از تبعات افزایش نرخ اجاره به مردم جلوگیری شود.
تشنج نرخها در بازار اجاره مسکن۱۴۰۱ موج سوم مهاجرت از پایتخت طی این دوره بحران تور ملکی را رقم زد. بررسیهای میدانی و آماری درباره التهاب اجارهبها در تهران حاکی است، هماکنون هزینه اجارهنشینی برای خانوارهای متوسط تقریبا تا سطح مجموع درآمد زوجین در مناطق متوسط شهر پیشروی کرده است.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که میانگین نرخهای اجاره در بازار در حال حاضر به متری ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان رسیده و میانگین قیمت رهن کامل این واحدها هم به ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان رسیده است که این موضوع با توجه به مشکلات بسیاری از مستاجران باعث تشدید نگرانی آنها شده است.
طبق آخرین آمارهای مرکز آمار تورم نقطهای از آذرماه ۱۴۰۰ تا آذرماه امسال ۴۸.۵ رسیده است، به این معنی که هر خانوار ۴۸.۵ درصد بیشتر از آذر ۱۴۰۰ برای خرید کالا و خدمات هزینه کرده است.
به طور کلی تورم نقطهای از تغییر تورم نسبت به ماه مشابه سال قبل روایت دارد. این آمار در ماه گذشته ۴۸/۱ درصد بوده است. تورم نسبت به ماه پیش یعنی آبانماه ۱۴۰۰ نیز ۰/۴ افزایش یافته است.
این ضریب برای مسکن و مشتقات آن ۳۱.۱ درصد برآورد شده، ضریب اهمیت مسکن برای خانوارهای شهری ۳۴.۱ درصد است.
ضریب اهمیت برای خانوارهای روستایی متفاوت است و ۱۴.۴ درصد ذکر شده که با آمار خانوارهای شهری تفاوت زیادی دارد.
بازار اجاره نیز برای خود دارای ضریب اهمیت است و در بین باقی آمارها همان ۳۱.۱ برای آن تعیین شده که برای خانوارهای شهری ۳۳.۷ درصد و برای خانوارهای روستایی به ۱۳.۱ میرسد.
تورم مسکن نسبت به ماه قبل در آذرماه ۲.۸ درصد افزایش داشته و نسبت به ماه مشابه سال قبل به ۴۱.۷ درصد رسیده است. در خانوارهای شهری نسبت به ماه قبل ۲.۷ و برای خانوارهای روستایی نسبت عدد ۳/۳ درصد برای آن ذکر شده، آمار سالیانه خانوارهای شهری ۴۷ درصد و خانوارهای روستایی ۳۷ درصد برآورد شده است.
تورم در بازار اجاره نسبت به ماه قبل ۲.۸ درصد افزایش داشته و نسبت به سال قبل ۴۱.۶ درصد ثبت شده است. این آمار درمورد خانوارهای شهری ۲.۸ درصد نسبت به ماه قبل و برای خانوارهای روستایی ۳.۴ درصد نوشته شده است.
جمعیت اجاره نشین های پایتخت هر روز بیشتر می شود
در حالی که این روزها بسیاری از مستاجران از گرانی و افزایش نرخ های اجاره گله مند هستند مشاوران املاک هم در این ایام از رشد بالای نرخ های اجاره ناراضی هستند چراکه با ادامه شرایط گرانی اجاره بها، حذف مشاورین املاک از معاملات فی مابین موجر و مستأجرقطعی خواهد شد.
گفتنی است بازار خرید وفروش مسکن در حال حاضر تحت تاثیر بسیاری از بازارهای اقتصادی کشور با رشد وافزایش قیمت روبرو شده و همین امر خود زمینه ساز رشد قیمتی در بسیاری از مناطق شهری پایتخت شده است.
این رشد قیمتی در برخی از مناطق پایتخت در مقایسه با سایر مناطق بیشتر تحت تاثیر قرار گرفته است به طوری که به گفته بسیاری از خریداران مسکن در مناطق جنوبی تهران شاهد رشد و افزایش قیمت به ویژه در بخش اجاره هستیم که این امر خود زمینه ساز ایجاد مشکلاتی برای قشر اجاره نشین پایتخت شده است.
قلی زاده یکی از مستاجران در منطقه 11به میگوید: در چند وقت اخیر نرخهای اجاره به صورت نجومی افزایش یافته است که این امر خود زمینه ساز مشکلات زیادی برای ما شده است و در طول چند سالی که مستاجر بوده ام تاکنون با چنین مشکلی در اجاره روبرو نبوده ام.
او میگوید: در دو سه سال گذشته حداقل از هر چند مالکی که فقط به دنیال اجاره بودند مالکانی هم پیدا میشدند که چندان به دنبال اجاره نباشند و میزان ودیعه را افزایش میدادند، اما متاسفانه در نیمه دوم امسال نمیدانم چرا تمامی مالکان تنها به دنبال اجاره هستند و برای من کارگر که با حداقل دستمزد کار میکنم این موضوع بسیار مشکل ساز شده است.
به گفته این شهروند تهرانی؛ از سوی دیگر با افزایش نرخ اجاره بها قطعاً میزان پرداختی به مشاورین املاک جهت تنظیم قرارداد اجاره بها بین موجر و مستأجر نیز بیشتر خواهد شد و این برای ما که مستأجر هستیم خیلی سنگین و غیر قابل پرداخت است.
او تأکید داشت: با گرانی تنظیم قرارداد اجاره بها، مستأجران ترجیح می دهند بدون حضور مشاوران املاک قرداد منعقد شود تا کمتر برای اجاره یک خانه پول پرداخت کنند.
براساس این گزارش بسیاری از مشاوران املاک هم این مشکل مالکان را تایید کرده و اعلام کرده اند که بازار اجاره امسال بر خلاف سالهای گذشته بسیار پر نوسان است و این موضوع خود زمینه ساز کوچ بسیاری از مستاجران به حاشیه شهرها و حومههای شهری شده است.
نرخ های اجاره هایی سنگین جایگزین نرخ های ودیعه مسکن شدند
در همین رابطه عبدالله اوتادی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک کشوری در گفتگو با خبرنگار توانا گفت: در حال حاضر بازار دریافت اجاره مسکن بسیار داغتر از بازار رهن کامل واحد مسکونی شده است در حال حاضر به دلیل نرخ سود پایین بانکها و کاهش ارزش پول برای بسیاری از مالکان پول و رهن کامل فایدهای ندارد و به درد آنها نمیخورد و حتی در بانک هم باشد به میزان اجارهای که دریافت میکند برای آنها سودآور نیست.
به گفته عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک کشور متاسفانه این موضوع برای بسیاری از مستاجران باعث ایجاد مشکل شده و در همین زمینه باید دولت برنامه ریزی انجام دهد که البته این موضوع به دلیل آنکه در اختیار کامل مالک است نمیشود چندان کمکی کرد و تنها میتوان به مالکان توصیه کرد از میزان اجاره برای آنها است.
براساس این گزارش با توجه به افزایش چشم گیر نرخ های اجاره دولت باید در حال حاضر تدابیر لازم برای تقویت و بهبود وضعیت بازار مسکن در دستور کار خود قرار دهد تا قیمت ها در این بازار به تعادل برسد. /م. ک