یک کارشناس اقتصادی گفت: دولت برای کنترل نقدینگی نیاز به اصلاح برنامه های اجرایی است در غیر این صورت هر اقدامی خارج از اهداف کلان می تواند تبعات منفی در اقتصاد برجای بگذارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، این روزها مردم کمتر دستشان به پول نقد می رسد و همین مشکلاتی را در سطح شهر برای شهروندان ایجاد کرده است. پر واضح است پول نقدی که در اقتصاد و خیابانها میچرخد کمتر از قبل شده و با اینکه بسیاری از معاملات، الکترونیکی یا با استفاده از کارتهای اعتباری انجام میشود اما نیازهای حداقلی به پول نقد هم بر طرف نمیشود و عموما افراد در مراجعه به بانک یا عابربانکها به در بسته میخورند.
برخی گمانه زنی ها بر آن است که این مشکل ایجاد شده در سطح شهر یکی از اقدامات دولت و بانک ها در جهت کنترل نقدینگی است.
راه توقف رشد نقدینگی چیست؟
در همین رابطه پیمان مولوی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار توانا گفت: موضوع توقف رشد نقدینگی تنها با کاهش حجم مبادلات فیزیکی پول قابل کنترل نیست واگر دولت با چنین سیاستی قصد کنترل نقدینگی داشته باشد قطعاٌ به نتیجه ای نمی رسد.
به گفته مولوی؛ نقدینگی دارای دو ضلع اساسی است، یکی تعیین پایه پولی و دیگری ضریب فزاینده که با محدود سازی انتقالات و برداشت مبالغ قابل بررسی است.
او تصریح داشت: مقدار پولی که به صورت گردش عمومی در دست مردم قرار دارد ویا به صورت سپردههای جاری نزد بانکها نگهداری میشوند، پایه پولی را تشکیل میدهند. البته پایه پولی نسبت به نقدینگی، معیار مناسبتری برای اندازهگیری پول نقد در حال گردش در کل اقتصاد است. به طور مثال پایه پولی ماه قبل 34 درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل رشد داشته و نشان می دهد که حجم نقدینگی در دست مردم بیشتر شده است.
مولوی ادامه داد: با توجه به اینکه تعیین سیاست های مالی همواره در جهت ایجاد تحرک مثبت در اقتصاد است، اهمیت محاسبه و تعیین بهترین ضریب فزاینده بیش از پیش جایگاه مناسبی را در اقتصاد مالی کشور ایجاد کرده یعنی اندازه گیری تغییرات حجم پول با توجه به هر واحد پول پایه، ضریب فزاینده گفته می شود که بر اساس فعالیت بانک ها صورت می گیرد.
سیاست کنترل نقدینگی دولت
این کارشناس اقتصادی به توانا گفت:با این توضیحات انتقالات و برداشت وجه از راه های مختلف هرچقدر محدود شود تاثیر کمتری دارد، بنابر این اگر دولت با چنین سیاستی (کاهش پول در دستگاه های خودپرداز) قصد کنترل و کاهش نقدینگی در اقتصاد را دارد باید بدانید تاثیر گذار نیست.
وی ادامه داد: پایه پولی تا زمانی که کنترل منسجم پولی نداشته باشید قابل کنترل نیست و دولت و بانک ها بدهی ایجاد می کنند که در این بین وجود تحریم ها نیزمی تواند بر این مسئله تأثیر چند باره داشته باشد.
مولوی افزود: ریشه تمام این اتفاقات به کسری بودجه باز می گردد و اینکه چنین پدیده ای از کجا تامین می شود؟ باید درآمد دولت بالا برود، چون به دلیل تحریم و سایر سیاست های اشتباه درآمد دولت کافی نیست و همین دلیلی برافزایش پایه پولی طی سال های اخیر شده است.
به گفته این کارشناس اقتصادی؛ باید اقتصاد اولویت برنامه های دولت باشد؛ پایه پولی باید در یک چارچوب کلان تر دیده شود، موضوعی که این روزها کمتر به آن رسیدگی و برای تنظیم آن برنامه ریزی می شود ./محمد رضا شاهوردی