یک اقتصاددان می گوید: با سیاست های دولت در خصوص ارزنیمایی و اختلاف زیاد آن با بازار متشکل بطور قطع همچنان بازارهای دلار ، یورو و سکه از سپرده گذاری در بانک برای سرمایه داران جذاب تر خواهد بود و اقدام متولیان در افزایش نرخ سود خیلی تأثیر گذار نخواهد بود.
احمد یزدان پناه، اقتصاددان و استاددانشگاه در رابطه نقش افزایش نرخ سود بانکی برکاهش تورم به خبرنگار پایگاه خبری توانا گفت: پس از رونمایی بانک مرکزی از اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۲۳ درصدی، برخی بانکها برای جذب سپرده بیشتر پیشنهاد سودهای بالاتری به سپردهگذاران خود دادند، به طوری که طی هفتههای اخیر گزارشهایی از پرداخت نرخ سود تا ۲۵ درصد بهخصوص به سپردههای با مبالغ بالا منتشر شد.
وی در ادامه یادآورشد: این اتفاق سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ نیز رخ داده است. دراین مقطع که تعیین نرخ سود سپرده به بانکها محول و کف و سقف نرخ سود بین ۷ تا ۲۰ بود، رفته رفته تشدید رقابت میان بانکها برای جذب سپرده بیشتر باعث شد تا نرخ سود سپرده غیررسمی دربرخی از بانکها به ۳۰ درصد هم برسد.
وی با اشاره اینکه نرخ تورم در آن دوران با شرایط کنونی قابل مقایسه نیست گفت: در آن دوران بیشترین نرخ تورم بین 15 تا 20 درصد بود . بنابراین کاملا طبیعی بود که بانک با نرخ سود 25 تا 30 درصدی رقیب سرسخت تولید در جذب سرمایه ها باشد.
این استادانشگاه متذکر شد: اکنون شرایط با آن دوران کاملا متفاوت است و نرخ تورم حدود 50 درصد است . با اینکه دولت مجوز افزایش 5 واحدی نرخ سود را به بانک ها داده همچنان بعید به نظر می رسد بانک ها توفیق چندانی در جذب سرمایه سپرده گذاران داشته باشند.
اوی در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش 5 واحدی نرخ سود می تواند رشد تورم را کنترل کند به توانا گفت: بعید است با نرخهایی در محدوده ۲۳ درصد، افزایش سود بانکی تاثیر مثبتی بر کاهش تورم داشته باشد، مگر آنکه سود بانکی به ۳۰ درصد یا بیشتر از آن برسد تا برای سرمایهگذاران و صاحبان نقدینگی انگیزه ایجاد کند.
این اقتصاددان در رابطه با دو روی سیاه و سفید سکه افزایش نرخ سود بانکی توضیح داد: افزایش نرخ سود بانکی، همزمان تاثیرات مثبت و منفی دارد؛ با افزایش سود بانکی، پول از بازارهای موازی همچون طلا، دلار جمع شده و در بانکها قرار میگیرد؛ به عبارت دیگر، پولها در تله بانک میافتد، نقدینگی جمع میشود و میتوان گفت افزایش سود بانکی بر کاهش تورم تاثیرگذار است.
یزدان پناه با بیان اینکه افزایش نرخ بهره بانکی بر هزینه تمامشده بخش مولد تاثیر منفی دارد به توانا توضیح داد: افزایش نرخ بهره بانکی باعث افزایش هزینه بخش مولد و قیمت تولید میشود که بر تورم تاثیر منفی دارد. یعنی افزایش نرخ بهره تسهیلات بانکی باعث افزایش قیمت تمام شده کلا و خدمات می شود.درمجموع تعیین تاثیرات مثبت یا منفی این طرح به نحوه اجرایی کردن آن بستگی دارد.
این اقتصاددان گفت: اگر دولت با جمع کردن نقدینگی بتواند تقاضا را کاهش دهد و در مقابل اجازه ندهد هزینه تولید افزایش یابد، افزایش نرخ سود بانکی اقدام به نسبت موثری برای کنترل تورم خواهد بود اما اگر این اقدام موفق نباشد به تورم دامن خواهد زد.
وی با بیان اینکه افزایش نرخ سود بانکی در شرایط فعلی کار درستی است خاطر نشان کرد: افزایش نرخ سود بانکی روی کاغذ، سیاست درستی است اما در عمل بعید به نظر میرسد با شرایط فعلی تورم بالای 50 درصد نتیجه مثبتی به دنبال داشته باشد.
این استاددانشگاه با تاکید بر اینکه برای کنترل تورم نرخ سود بانکی باید به بیش از 30 درصد افزایش یابد اظهار کرد: با سیاست های دولت در خصوص ارزنیمایی و اختلاف زیاد آن با بازار متشکل بطور قطع همچنان بازارهای دلار ، یورو و سکه از سپرده گذاری در بانک برای سرمایه داران جذاب تر خواهد بود و اقدام متولیان در افزایش نرخ سود خیلی تأثیر گذار نخواهد بود./م.غ