«کامران ندری» معتقد است: 40 درصد رشد بودجه با توجه به هزینههای دولت و تورم رشد چندانی نیست اما رشد مالیات از تورم اندکی بالاتر بوده است که این اتفاق هم جنبه انقباضی دارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، بودجه 1402 تقدیم مجلس شد و بندهای مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی رقم بودجه ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومان تعیین شد که نسبت به سال قبل 40 درصد افزایش یافته است. همچنین تامین 50 درصد آن از محل دریافت مالیات پیشبینی شده است. خبرنگار توانا در این رابطه و همچنین تاثیرات آن بر اقتصاد و تورم گفتگویی با کامران ندری استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) انجام داده که متن آن به شرح زیر است:
ندری در ابتدا میگوید: نرخ افزایش بودجه کمتر از نرخ تورم 1401 است، اگر به صورت واقعی در نظر بگیریم با توجه به هزینههای دولت و تورم بودجه رشد چندانی نداشته است. هزینههای دولت به نوعی محرک تقاضا در اقتصاد است مقداری هم کاهشی بوده است. لذا تا حدودی بودجه انقباضی محسوب میشود.
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه توضیح میدهد: از طرفی مالیات رشد قابل ملاحظهای داشته و رشد آن از تورم اندکی بالاتر بوده است که این افزایش مالیات هم جنبه انقباضی دارد. لذا انتظار داریم سطح تقاضا از جانب دولت اندکی کمتر باشد. با توجه به این امر افزایش بودجه تا حدودی می تواند تورم را در سال آینده کنترل کند اما از نظر اقتصاد کلان بودجه انقباظی است نه انبساطی.
وی تصریح میکند: اینکه در سال آینده کسری بودجه داریم و به چه شکل تامین میشود مساله مهمی است که اگر به نحو احسن تامین نشود همین بودجه که اندکی انقباضی است میتواند عامل تشدید تورم باشد و این بستگی دارد که در سال آینده کسری بودجه چقدر باشد و دولت چگونه آن را برطرف کند اما از منظر اقتصاد خرد با توجه به اطلاعات کنونی ما بودجه مثل سالهای قبل است، مشکلات و چالشهایی مثل آلودگی هوا و سایر مشکلات زیستمحیطی و صندوقهای تامین اجتماعی و … مثل سنوات گذشته تغییر خاصی را در رویه دولت مشاهده نمی کنیم و به نظر نمیرسد دولت برنامه خاصی را در نظر داشته باشد.
ندری نکته بعد در مورد بودجه را اینگونه بیان میکند: بودجه 40 درصد رشد داشته اما طبق اظهارات ترمیم و افزایش حقوق و دستمزدهای کارمندان میانگین 20 درصد افزایش مییابد. با توجه به اینکه بخش عمده بودجه دولت یعنی حدود 70 درصد مربوط به پرداخت حقوق و دستمزدهاست، پس یعنی 70 درصد هزینههای بودجه را 20 درصد افزایش میدهند. لذا سوالی که مطرح میشود این است که حدود 30 درصد باقی مانده مربوط به چه ارگانهایی است و اینکه آن 30 درصد باید بیش از 50 درصد رضد بودجه داشته باشند. اینکه این 30 در صد مربوط به چه است و چه اثری در اقتصاد ایجاد خواهد کرد؟ سوال مهمی است که مسئولان باید پاسخ دهند.
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در پایان اینگونه میگوید که در رتبه با این که 50درصد بودجه از مالیات پیشبینی شده و اینکه آیا تحقق مییابد یا نه باید گفت در سالهای گذشته تحقق یافته است و به نظر میرسد با فشارهای امروز که سازمان امور مالیاتی میآورد این رقم تحقق یابد. همچنین رشد درآمد مالیاتی کمی بیش ار از تورم است اما باید درنظر داشت که میتواند اثر تورمی هم داشته باشد زیرا ساختار تولید انحصاری است و این رقم بیشتر را می توان به مصرفکننده انتقال داد و با توجه به این مساله بنگاهداریها میتواند ایجاد تورم کنند./محمد شاهوردی