پایگاه خبری توانا

افزایش روزافزون قیمت سکه و طلا باعث شده تا خرید و فروش آن برای سود بیشتر در کشور رونق پیدا کند و بازار دچار التهاب شود. همین امر باعث شده تا بانک مرکزی اقدام به عرضه سکه در بازار بورس کند تا بتواند از حباب ایجاد شده در این بازار جلوگیری کند. 

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری توانا، براساس اطلاعیه بانک مرکزی، تمامی اشخاص حقیقی بالای 18 سال دارای کد ملی می‌توانند حداقل یک قطعه و حداکثر پنج قطعه سکه طلای ربع بهار آزادی را خریداری کنند. برپایه این اطلاعیه، تمامی متقاضیان خرید ربع سکه در مکانیزم حراج ناپیوسته شرکت کرده و قیمت سکه عرضه شده براین اساس، کشف می‌شود. خریداران می‌توانند پنج روز کاری بعد از خرید سکه در بورس، به خزانه بانک‌های عامل مراجعه کرده و با ارائه اسناد مربوط به بورس، به صورت فیزیکی، معادل سکه‌های خریداری شده را تحویل بگیرند.

طبق اعلام بانک مرکزی در سال 1401 طی دو مرحله ربع سکه در بازار سرمایه عرضه شد؛ ابتدا 24 دی‌ماه تعداد 500 هزار قطعه و دیگری در 4 بهمن‌ماه 450 هزار قطعه سکه. اما طبق امار اعلامی سایت بانک مرکزی تا 10 بهمن‌ماه مجموعاً حدود 86 هزار قطعه ربع سکه در بازار معامله شده است. این عرضه‌ها در تخلیه حباب قیمت سکه تاثیر به سزایی داشته، به‌گونه‌ای که در نوبت اول ربع سکه با قیمت 7 میلیون و 200 هزار تومان عرضه شد و در نوبت دوم 8 میلیون و 300 هزار تومان که تخلیه حدود 800 هزار تومانی حباب ربع سکه را نشان می‌دهد.

خبرنگار توانا با بررسی این موضوع در همین زمینه مصاحبه‌ای با کارشناسان این حوزه داشته که متن آن را در ادامه می‌خوانید:

آیا عرضه سکه در بازار بورس باعث ثبات قیمت شده است؟

«محمد بذرافشان» رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر در این باره می‌گوید: عرضه ربع سکه در بورس کالا شرایط خوبی را به وجود آورد و اعلام این خبر و رویکردهای بانک مرکزی درباره این مساله باعث شد مقداری روند کاهش و ثبات قیمت را در بازار های داخلی داشته باشیم و بخشی از حباب سکه یعنی حدود 700 تا 800 هزار تومان تخلیه شد. پیرو رویکرد و مدیریت بانک مرکزی قرار است این کار ادامه‌دار باشد و اگر نیم سکه و تمام سکه هم به این صورت عرضه شود می‌تواند نقش مهمی در کاهش قیمت‌ها و حباب سکه داشته باشد.

نادر بذرافشان

بذرافشان در ادامه توضیح می‌دهد: قیمت ربع سکه در بازار آزاد 8800 بود و زمانی که اولین عرضه ربع سکه در بورس کالا اعلام شد این رقم به 9900 تا 10 میلیون رسید و زمان عرضه به 8800 رسید؛ یعنی بین 800 تا 1 میلیون کاهش قیمت که  در بازار سرمایه حدود 7200 معامله شد، در بازار آزاد داشتیم. الان هم حدود 9 تومان است که در بازار بورس حدود 8300 عرضه می‌شود. باید دید در روزهای آینده با توجه به این که به پایان سال نزدیک می‌شویم با توجه به تقاضای شرکت‌ها و سازمان‌ها که به کارمندان سکه هدیه می‌دهند باید دید قیمت‌ها به کجا می‌رسد و شرایط عرضه ادامه دار است یا نه.

رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا،جواهر معتقد است که عرضه ربع سکه روی سایر سکه‌ها هم مقدار کمی تاثیر گذاشته است اما کاهش تقاضا در روزهای اخیر هم تاثیر داشته است.

آیا جو روانی بازار باعث افزایش قیمت سکه شده است؟

بذرافشان درباره این سوال که چرا با عرضه نزدیک به یک میلییون قطعه سکه در بورس کالا طبق اعلام بانک مرکزی تاکنون فقط نزدیک به 86 هزار قطعه سکه در بازار سرمایه معامله شده است، می‌گوید: احتمالاً التهاب بازار و افزایش قیمت کاذب بوده  که الان تقاضا به این صورت است. اگر نباید در بازار بورس هم تاثیر می‌گذاشت و تقاضا کم نمی‌شد اما این مساله نشان می‌دهد این جو روانی بازار بوده است که باعث شده به این شکل قیمت‌ها اوج بگیرد و تقاضا کاذب بوده است و در اصل موضوع می‌توان جو روانی را عامل افزایش قیمت دانست.

اما «همایون دارابی» کارشناس بورس در این باره معتقد است: ما یک مشکل سنتی در کشور داریم و آن مشکل ضرابخانه است. در همه کشورها ضرابخانه به صورت مستقیم و به شکل یک شرکت و بنگاه اقتصادی مشغول به کار است و دائم طلا می‌خرد و سکه ضرب می کند یا شمش ضرب کرده و در اختیار بازار قرار می‌دهد اما متاسفانه در کشور ما مدتی است که عرضه سکه‌ها و شرایط انها مبهم است و حباب بسیاری در سکه‌ها بخصوص با وزن پایین بوجود آمده است. حدود 80 تا 90 درصد و مشکل این است که به طور مداوم سکه به بازار تزریق نمی‌شود و این مساله باعث لنگر تورمی می‌شود و مشکلات تورمی ایجاد می‌کند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه می‌دهد: وقتی شما ربع سکه را با دلار 80 تومنی می‌خرید با توجه به این که 80 درصد قیمت را حباب تورمی تشکیل می‌دهد این لنگر تورمی در اقتصاد بالاتر می‌رود و لازم است که برای جبران عرضه بیشتر صورت بگیرد  اما با این عرضه محدود بعید می‌دانم که با این شرایط این حباب تخلیه شود. بنابراین باید ضرابخانه به صورت یک شرکت اقتصادی به طور دائم طلا تهیه و سکه ضرب کند و با دریافت حق ضرب، سکه را در بازار بفروشد و آنقدر این کار را ادامه دهد که این حباب تخلیه شود./محمدرضا شاهوردی

مطالبمرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین خبرها

پربازدیدها

مطالب پیشنهادی