«سیدرضا نوابی» معتقد است که موقعیت استراتژیک کاشان، کشت گل محمدی و فراهمآوری زمینههای استخراج محصولات متعدد، نقش بسزایی در اشتغالزایی، صادرات و توسعه اقتصادی منطقه و کشور خواهد داشت.
به گزارش پایگاه خبری توانا، صنعت گلابگیری به عنوان یک صنعت تکمیلی از فرآوردههای خام کشاورزی و منطبق با شرایط جغرافیایی، جمعیتی، تکنولوژی و فرهنگی بخش قمصر کاشان، سالیان درازی است که منبع درآمد و مشغله مهمی برای بخش قابل توجهی از ساکنان این منطقه است و در شرایط کنونی منطقه به عنوان یک پتانسیل و نقطه مثبت برای توسعه آن بهشمار میرود.
گل محمدی یا طلای معطر از گیاهان کم توقع است و در شرایط سخت از نظر خاک، اقلیم، آب و شیب زمین توانایی زیست و سازگاری دارد. از این رو از یکسو کشت و پرورش و فرآیندهای کاشت، داشت و برداشت آن نیاز به بازاندیشی، ساماندهی و بهسازی دارد و از سوی دیگر با ژرفنگری در زمینه صنایع وابسته تکمیلی بستهبندی استاندارد و بازار پسند و همچنین بازاریابی و ارزآوری باید به تلاش و کوششی بنیادی و آگاهانه دست یازید زیرا با تغییرات پردامنهای که در چرخه تولید جهان رخ میدهد، صنعت گلابگیری نیز باید از دستاوردهای علمی نوینی برخوردارشود و شالوده و آینده صنعت گلابگیری و فعالیتهای جانبی آن از مرزهای سنتی فراتر رود. به سبب اهمیت این موضوع خبرنگار توانا به گفتگو با «سیدرضا نوابی» رئیس اتحادیه گلاب کاشان پرداخت.
گل سرخ محمدی یا طلای معطر، گل ملی ایرانیان است
نوابی با بیان اینکه گل سرخ محمدی را با عنوان گل ملی ایران میشناسند، میگوید: کشت و پرورش این گل در 14 استان کشور رایج است که در این زمینه استان کاشان از مناطق بسیار مهم پرورش گل محمدی محسوب میشود و از نظر عملکرد در هکتار و میزان تولید گلاب و اسانیس شهرستان کاشان مقام اول را در سطح کشور دارا است.
وی میافزاید: در کاشان حدود یک هزار و 860 کارگاه سنتی گلابگیری وجود دارد که از این تعداد که 43 کارگاه تمام صنعتی و ۱۶۰ کارگاه نیمه صنعتی هستند. نیاسر، برزک و قمصر از مناطقی هستند که عمده پرورش گل محمدی را دارند و شهر قمصر را به عنوان پایتخت گلاب میشناسند.
صادرات اسانس گلاب به کشورهای اروپایی
رئیس اتحادیه گلاب کاشان با توضیح اینکه همه ساله مقدار زیادی از اسانس تولیدی در منطقه قمصر توسط کشورهای اروپایی خریداری میشود، بیان میکند: امروزه به دلیل اهمیت و ارزش اقتصادی این صنعت اکثر روستاهای منطقه کوهپایهای و کوهستانی کاشان در این زمینه فعال شدهاند. سال گذشته به دلیل خشکسالی میزان گل کم بود و به همین دلیل قیمت آن بسیار افزایش پیدا کرد اما امسال به دلیل بارندگیهای متوالی پرورش گل در وضعیت خوبی قرار دارد البته باز هم این موضوع بستگی به سرمای موجود دارد.
توسعه اقتصادی و ارزآوری گلاب
نوابی با بیان اینکه اهمیت صنعت گلاب گیری به صادرات این محصول و ارزآوری آن بستگی دارد، توضیح میدهد: گل محمدی خشک و اسانس آن بیشتر به کشورهای حاشیه خلیج فارس، آلمان و چین صادر میشود اما با توجه به اینکه قیمت تمام شده گلاب و گل محمدی در کشور ما بالا رفته است رقبایی همچون اسپارتای ترکیه و گازالی بلغارستان، آذربایجان و تاجیکستان در حال مصادره کردن این بازار هستند و صادرات ما نسبت به سالهای قبل بسیار کاهش پیدا کرده است.
اهمیت صنعت گلاب گیری در اشتغالزایی
رئیس اتحادیه گلاب کاشان، با اشاره به اینکه اهمیت صنعت گلابگیری به عنوان یک فعالیت پایه اقتصادی جهت توسعه مناطق مذکور است، میگوید: بکارگیری علم تکنولوژی روز و فناوری در زمینه افزایش تولید گل محمدی بسیار اهمیت دارد. امروزه در بسیاری از کشورها از گلاب در تولید لوازم آرایشی استفاده میکنند. تبادل تکنولوژی با کشورهایی همچون بلغارستان در روشهای بکارگیری اسانس گل محمدی در زمینههای مختلف میتواند رشد و بازدهی این صنعت را چندین برابر کند ضمن اینکه با اشتغالزایی همراه باشد. البته این مهم در گرو حمایتهای دولت و ارتقای روابط سیاسی و اقتصادی با دیگر کشورها است.
وی در ادامه میافزاید: در نتیجه منطقه تولید گل محمدی با داشتن این دو ویژگی منحصر به فرد و ذاتی در عرصه صنعت گلابگیری توانایی عرضه بهترین نوع محصولات گلاب گیری را داشته و بدین ترتیب امکان برنامهریزی و توسعه اقتصادی آتی منطقه بر مبنای آن امکانپذیر خواهد بود.
نوابی در پایان یادآور میشود: توسعه اقتصادی روستایی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان تنها با ایجاد اشتغالزایی فراهم خواهد شد، بنابراین آگاهسازی و اطلاعرسانی این اقشار با محصولاتی که ظرفیت درآمدزایی و نیاز آبی کمی دارند، ضرورت دارد. از این رو کشت گل محمدی یکی از محصولات تاثیر گذار در اقتصاد کاشان و دیگر شهرهایی که به پرورش آن میپردازند، خواهد بود اما این امکان با فراهم شدن شرایط مساعد به صورت فنی و نوین امکان پذیر است زیرا روشهای سنتی برای استخراج محصولات متعدد به تنهایی برای صادرات و ارزآوری موثر واقع نخواهد شد./مریم همتی