«امانالله قرائیمقدم» میگوید: نباید گفت و نباید پذیرفت که باروری و فرزندآوری در زنان خانهدار بیشتر از زنان شاغل است. در تحقیقی که انجام دادهام به این نتیجه رسیدهام که فرزندان زنان شاغل در تحصیل موفقتر هستند.
به گزارش پایگاه خبری توانا، چند سالی است که آمار و ارقام نشان از کاهش جمعیت به خصوص کاهش قشر جوان کشور میدهد که طی سالهای آینده تاثیرات غیرقابل جبرانی بر روی کشور خواهد داشت. به همین دلیل هم طرحهای تشویقی زیادی برای ترغیب مردم به افزایش جمعیت در دستور کار قرار گرفته است؛ طرحهایی که از پرداخت وام گرفته تا شرایط ثبت نام خودرو و … هستند اما به نظر میآید که هیچکدام از اینها نمیتواند آنگونه که باید مساله را حل کند. البته در این میان وضعیت اقتصادی مردم و اینکه زنان نیز میبایست پا به پای مردان خانواده کار کنند تا بتوانند هزینههای زندگی را مدیریت کنند، خود عامل دیگری است که به نظر میآید در افزایش جمعیت تاثیرگذار باشد. خبرنگار توانا در ارتباط با همین امر؛ یعنی اشتغال زنان و افزایش جمعیت با «امانالله قرائیمقدم» جامعهشناس گفتگویی انجام داده است که متن آن را در ادامه میخوانیم:
زنان شاغل در زندگی مشترک و موفقیت تحصیلی فرزندانشان نقش موثری دارند
قرائیمقدم با اشاره به تحقیقاتی که انجام داده میگوید: براساس تحقیقاتی که در منطقههای 13و14 شهر تهران به عمل آوردهام به این نتیجه رسیدهام که نقش زنان شاغل بر موفقیت فرزندانشان در مدارس به مراتب بیشتر است. برای نمونه میانگین معدل بچههایی که مادرانشان شاغل بودند دو و نیم نمره بیشتر از معدل بچههایی بوده که مادرانشان خانهدار بودهاند. این یعنی در واقع فرزندان زنان شاغل در تحصیل موفقتر هستند.
این جامعهشناس در ادامه توضیح میدهد: حتی بچههایی که مادرانشان شاغل بودهاند به لحاظ دایره لغات به مراتب بیشتر از بچههایی است که مادرانشان خانهدار هستند. بنده به جرات میگویم زنان شاغل چه در موفقیت زندگی مشترک و چه در موفقیت تحصیلی فرزندانشان ایفاکننده نقش موثری هستند. بنابراین هرچه تعداد زنان شاغل بیشتر باشد میزان توفیق خانواده و به تبع آن جامعه از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی روحی و روانی بیشتر است.
نباید گفت فرزندآوری در زنانِ خانهدار بیشتر از زنان شاغل است.
قرائیمقدم به تحصیل زنان اشاره میکند و اظهار میدارد: با وجود اینکه در دانشگاها حدود 60 درصد دانشجوها دختر هستند اما متاسفانه هنوز میزان شاغلین زن در جامعه به مراتب کمتر از میزان شاغلین مردها است. البته بعضی از آقایان سنتی هستند که از کار کردن خانمها در محیط بیرون از خانه جلوگیری میکنند اما این درست نیست. بطوریکه نصف جمعیت جامعه ما زنان و دختران هستند.
این جامعهشناس در ادامه میافزاید: اما در ارتباط با شاغل بودن زنان و میزان جمعیت ابتدا ما باید مشخص کنیم که چه نوع جمعیتی را میخواهیم، نباید گفت و نباید پذیرفت که باروری و فرزندآوری در زنانِ خانهدار بیشتر از زنان شاغل است.
وی میگوید: بنده سالها قبل در این مورد تحقیقاتی انجام دادهام الان ذهنیت فکری خانمها نسبت به باروری چه باسواد چه بیسواد، تغییر پیدا کرده است؛ یعنی الان چه زنان خانهدار و چه شاغل، هنگامی که تصمیم به باروری میگیرند، فکر میکنند.
ذهنیتها و طرز تفکر راجع به رشد جمعیت تغییر کرده است
قرائیمقدم به مسئله رشد جمعیت در کشور اشاره دارد و تصریح میکند: رشد جمعیت به این مفهوم بستگی ندارد که چون این زن شاغل است تن به باروری نمیدهد، بلکه ذهنیت و طرز تفکر تغییر کرده است. با توجه به این تغییر ذهنیت به تبع آن جمعیت کم شده است.
این جامعهشناس در ادامه توضیح میدهد: با توجه به اینکه از تبلیغات و مزایایی برای گسترش جمعیت در نظر گرفته شده است اما این تبلیغات چندان موثر واقع نشده و امروزه زنان و دختران ما کاملاً ذهنیتشان تغییر پیدا کرده است. چه زنان و دخترانی که تحصیلکرده و شاغل هستند و چه زنانی که سواد چندانی نداشته و شاغل نیستند آنان همه جوانب را میسنجند. اما به جرات میتوان گفت که زنان شاغل در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کیفیت جامعه نقشآفرین هستند.
کیفیت بر کمیت در افزایش جمعیت ترجیح داده میشود
قراأیمقدم میگوید: کیفیت در جامعه نسبت به کمیت که همان افزایش جمعیت است، مسئله بسیار مهمتری است. چنانکه ما در کشورهای جهان سوم مانند هند و افغانستان میبینیم که دارای افزایش جمعیت هستند اما از سطح پایین کیفیت در زندگی برخوردارند.
این جامعهشناس در ادامه میافزاید: آنچه اهیمت دارد کیفیت جمعیت است تا کمیت آن. در نتیجه جمعیتی خوب است که کیفیت داشته باشد و در اینجا جمعیت کمی مدنظر نیست. بنابراین زنان شاغل جمعیتی بوجود میآورند که کیفی است؛ جمعیتی که آگاه، تحصیلکرده و مسئولیتپذیر است.
برای افزایش جمعیت میبایست در همه زمینهها آیندهنگری داشت
قرائیمقدم معتقد است که زمانی در ایران میتوان به افزایش جمعیت فکر کرد که در همه زمینهها آیندهنگری شود. مسئله جمعیت مربوط به امروز و دیروز و چند سال پیش نیست بلکه از 2500 سال قبل مسئله جمعیت و کیفیت آن مورد توجه بوده است.
این جامعهشناس پایان یادآور میشود: در خصوص جمعیت دیدگاههای مختلفی داشته و دارند؛ عدهای به افزایش جمعیت و عدهای به کاهش جمعیت فکر میکردهاند و عدهای هم بر این باور بوده و هستند که رشد جمعیت باید کنترل شود زیرا مواد غذایی پاسخگوی جمعیت روبه رشد نیست اما من و دیگران حد متناسب جمعیت را در نظر میگیریم یعنی جمعیتی که نیازهای آن در زمینه مسکن، آموزش، بهداشت، شغل و… تامین شود./ف.پ