عضو اتحادیه زعفران ضمن اشاره به اینکه آمار کاهش صادرات زعفران به دلیل کاهش سرانه مصرف این محصول در جهان نیست و به دلیل افزایش قاچاق این محصول است اظهار کرد: تصمیمات غیرکارشناسی در تهران برای زعفران تولیدی خراسان و پیمان سپاری ارزی از جمله مشکلاتی است که قاچاق زعفران ایرانی را نسبت به میزان صادرات افزایش داده است.
به گزارش توانا نیوز زعفران، تنها محصول کشاورزی جهان است که انحصار و بالاترین حجم تولید آن با کیفیت مطلوب هنوز در اختیار ایران است و این سهم تعیینکننده، باید به عنوان فرصتی طلایی برای عرض اندام در بازارهای جهانی و رخنمایی نام ایران در کنار طلای سرخ قدر دانسته شود و در این مسیر خلاقیت و نوآوری است که راهگشا و پیشبرنده است.
در سال جاری ۱۲۷ هزار هکتار از اراضی به کشت زعفران اختصاص یافته است. در حال حاضر ۲۳ استان کشور، پیاز زعفران کشت میکنند و بیش از ۹۳ درصد تولید این محصول نیز در خراسان بزرگ انجام میشود.
بیش از ۷۰ درصد زعفران کشور در استان خراسان رضوی، تولید میشود و طی چند سال اخیر با اقدامات انجام شده و انتقال دانش به مزارع، متوسط عملکرد تولید زعفران از ۳.۵ کیلو گرم در هر هکتار به ۹ کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است. نکته قابل توجه این است که کشاورزان پیشرو در ایران در هر هکتار حدود ۳۰ کیلوگرم زعفران تولید میکنند.
با وجود تولید حدود ۹۰ درصد این محصول، وضعیت بازار صادرات گویای فاجعهای عظیم و مظلومیتی غریب برای این محصول راهبردی در عرصه جهانی است و گلایه زعفرانکاران از هزینه بالای تمام شده آن در مقابل بهای نسبتا ارزان این کالا و داد و فغان تجار و صادرکنندگان این محصول ایرانی در برابر آوازه زعفران کشورهای دیگر از جمله چین، اسپانیا و حتی افغانستان، از دیگر نمودهای ضعف جایگاه زعفران ایرانی است، حال آنکه از دیرباز زعفران؛ محصول شاخص تولیدی و صادراتی ایران زمین بوده است اما در سال جاری میزان صادرات زعفران کاهش یافته است.
صادرکنندگان این اختلاف ارز را نمیتوانند به واردکننده بدهند یا روشهای رفع تعهدات ارزی عملی نیست تا حداقل ۵۰ درصد زعفران به این صورت صادر شود.
وی افزود: اگر صادرات زعفران را به سه بخش تقسیم کنیم، دو قسمت بزرگتر آن قاچاق است و بخشی نیز از طریق کارتهای یکبار مصرف صادر میشود و بخش کوچکتر نیز کمتر از ۳۳ درصد است که توسط شرکتهایی که با سختی و زیان ارز را باز میگردانند صادر میشود. حداقل ۵۰ تن زعفران ایران به افغانستان قاچاق و در آنجا بستهبندی و به نام این کشور صادر میشود.یک نظام حمایتی و تعرفههایی به نفع افغانستان در هندوستان، آمریکا، عربستان صعودی وجود دارد و برخی حمایتهایی را دریافت میکند و این تعرفه برای کالایی که قیمت نسبتا بالایی دارد خیلی کمک بزرگی است ولی برای ما اشکال ماجرا این است که برای افغانستان با زعفران ایرانی برند ایجاد میشود.
علی شریعتی مقدم گفت: یک زمانی نگران بودیم که چرا زعفران ایران به اسم اسپانیا صادر میشود؟ اسپانیا کشوری است که قدمتی در زعفران داشته، شرکتهایی بازاریابی کردند و برخی از آنها ۱۰۰ سال قدمت دارند، ارتباط حمل و نقلی با آمریکا دارد اما حالا باید به این مسئله خیلی جدی فکر کنیم که چرا افغانستان باید جای ما را در این عرصه بگیرد
همجواری افغانستان با استانهای تولیدکننده زعفران؛ دلیلی برای انتقال آسان این محصول
به گفته سید روح اله لطیفی – سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت معدن تجارت ایران – نیز چرایی این قاچاق به افغانستان در ابتدا به این دلیل است که استانهای تولیدکننده اصلی این محصول، همجوار با افغانستان بوده و خروج زعفران از کشور از طریق شهروندان ایرانی و افغانستانی که گاهی اوقات نسبت قومی و فامیلی دارند راحت تر انجام میشود. موضوع دوم به مسئله رفع تعهد ارزی بر میگردد. تمایل به عدم بازگشت ارز، سبب شده تا بخشی از فعالان این حوزه به سمت صادرات غیررسمی کشیده شوند. موضوع سوم به همجواری افغانستان با کشور هند بر میگردد که مصرف کننده ۵۰ تا ۶۰ تن زعفران در سال است. همکاری این دو کشور در بحث تعرفه گمرکی سبب شده تا زعفران ایرانی اگر از کانال افغانستان به هند صادر شود برای این کشور با تعرفه صفر درصدی همراه است در حالی که این عدد برای تجار با مبدا ایران به کشور هند ۳۸ درصد است./ایسنا