افراد در تجارت و کسب و کار خود نیاز به یک سری چارچوب ، اصول رفتاری و عملکردی حقوقی و تجاری دارند تا بتوانند با استفاده از آن اصول و مهارتها برای فعالیت اقتصادی خود، شرایط مناسب را فراهم آورند.
به گزارش توانانیوز ، یک قرارداد خوب و اصولی قراردادی است که در جزییات آن دقت کافی صورت گرفته است .معمولاً افراد برای بستن قرارداد به همان روش سنتی قراردادهای شفاهی یا قراردادهای از پیش آماده شده عمومی اکتفا میکنند که البته نتیجه این موضوع را با یک بار سر زدن به مراجع قضایی به خوبی میتوان مشاهده کرد.
قراردادنویسی و شناخت مزایا، معایب و چالش های آن ، یک موضوع تخصصی است که افراد باید برای فعالیت اقتصادی و تجاری خود ، آن را درنظر داشته و یاد بگیرند و در صورت لزوم از مشورت افراد آگاه و خبره نیز بهره ببرند. کسب و کار موفق و فعالیت تجاری شما در گرو حفظ حداکثری حقوق و منافع حال و آینده شماست که با کمک اسناد و قراردادهای اصولی، معتبر و تعهدآور به دست می آید.
در این گزارش به ذکر چند مورد از اهمیت های قراردادنویسی اصولی و نکات لازم در یادگیری و نگارش قراردادنویسی می پردازیم.
مزایای قراردادنویسی
1_ پیشگیری از دعوا و اقدامات قضایی
اولین مزیت یک قرارداد محکم، پیشگیری از دعوا و اختلاف بین طرفین است. وقتی طرف مقابل نتواند نقطه ضعفی از قرارداد پیدا کند و ضمانت اجراهای مؤثر و شدیدی نیز برای تخلفش مقرر شده باشد، قطعاً فکر تخلف از قول و قرار را نمی کند و اگر هم اختلافی ایجاد شده باشد ، به مصالحه و سازش تن می دهد و کار به مراجع قضایی نمی کشد.
2_جلوگیری از شکست در صورت طرح دعوا
اگر به دلیل اختلافات قراردادی،علیه شما یک دعوای قضایی مطرح شود، با داشتن یک قرارداد محکم و بدون نقض، احتمال برد شما بسیار زیاد است. اگر طرف دعوا به بهترین وکیل مدافع و حقوق دان مراجعه کند ، بازهم منطق حقوقی قرارداد شما حرف اول را می زند؛ چرا که بهترین وکیل شما قرارداد شماست.
3_حفظ روابط و حرمت ها
بسیاری از شرکت های تجاری و روابط اقتصادی بر پایه خویشاوندی، دوستی و… شکل گرفته که می توان با یک قرارداد خوب به حفظ همیشگی این حرمت ها کمک کرد.
4_ جلوگیری از اختلاف نظرهای قضایی
یک قرارداد واضح و دقیق باعث می شود تفسیرهای متفاوت از قرارداد به کمترین حد ممکن برسد و شما از اختلاف نظرها و تفسیرهای قضایی در امان بمانید.
5_جلوگیری از اطاله دادرسی در مراجع قضایی و اتلاف وقت طرفین
یک قرارداد کامل و جامع باعث می شود شما متحمل هزینه های زیاد حق الوکاله و هزینه دادرسی و کارشناس و تمبر و رفت و آمد نشوید و از وارد شدن خسارات معنوی و روانی جلوگیری می کند.
این خسارات گاهی بسیار سنگین تر از هزینه ای است که شما برای نوشتن آن قرارداد متقبل می شوید.
6_اجرای به موقع و صحیح قرارداد و همچنین بالابردن کیفیت کار مورد توافق
یک قرارداد اصولی بر اساس نظم حقوقی مکتوب می شود و طرفین با شناخت کامل از تعهدات یکدیگر و با یک آرامش روانی کار خود را انجام داده و مطمئناً با وجود این شرایط کیفیت و سرعت کار نیز بالا می رود.
7_کوتاه تر کردن مسیر توافقات
گاهی یک نکته حقوقی و مثمر ثمر و کارهای مناسب قانونی می تواند گیر اختلافات را باز کند و باعث شود دغدغه های حقوقی طرفین برطرف و مسیر رسیدن به توافق و عقد قرارداد هموار شود.
نکات مورد توجه در قراردادنویسی
_مشخص بودن عنوان قرارداد
بطور مثال : قرارداد اجاره ، قرارداد مشارکت ، قرارداد صلح و…
_مشخص کردن مشخصات کامل طرفین قرارداد با درج نام و نام خانوادگی، کدملی ، تاریخ تولد ، آدرس و شماره تلفن همراه…
درصورت تغییر آدرس طرفین، باید آدرس جدید ضمیمه قرارداد شود.
_تعیین کردن موضوع قرارداد
باید موضوع قرارداد تعیین شود و طرفین بطور دقیق و با جزئیات مشخص کنند هرکدام از آنها ملزم به انجام چه کاری می باشند.
_مدت مورد توافق در قرارداد
مدت قرارداد بسیار مهم است و باید دقیق نوشته شود که محدود است یا نامحدود و اگر محدود است باید تاریخ شروع و پایان قرارداد ذکر شود.
_مبلغ قرارداد
در قرارداد باید مبلغ دقیق نوشته و نحوه ی پرداخت وجه و تاریخ پرداخت، ذکر شود.
درغیراینصورت هریک از طرفین با مشکل مواجه خواهند شد.
_تعهدات طرفین نسبت به یکدیگر
در قرارداد نویسی باید ذکر شود که طرفین چه تعهداتی نسبت به یکدیگر دارند.
_تضامین قرارداد
طرفین قراداد میبایستی جهت جلوگیری از ضرر در پیشبرد کار و پرداخت مبالغ قرارداد و همچنین بابت حسن انجام کار نسبت به یکدیگر تضامینی را درنظر بگیرند.
_موارد فورس ماژور
در شرایطی مانند وقوع بلایای طبیعی که انجام تعهدات برای طرفین غیر ممکن می شود.، بار مسئولیت از طرفین قرارداد برداشته می شودچرا که مثلا” هیچکدام از طرفین قرارداد مسئول وقوع سیل یا زلزله نیست.
_تعیین داور درموارد وقوع اختلاف
باید مشخص باشد که در صورت بروز اختلاف بین دو طرف قرارداد، چه مرجعی مسئول حل اختلاف است. اختلاف در نحوه ی اجرای قرارداد یا تفسیر قرارداد. یا اختلافات مالی یا هرنوع اختلافی…
اصول قرارداد نویسی:
1.ذکر نام خدا
2.درج عنوان قرارداد
3.عنوان طرفین قرارداد
4.ذکر سمت حقوقی متعاملین
5.موضوع قرارداد
6.مبلغ قرارداد
7.تعیین شیوه پرداخت
8.زمان اجرای تعهدات
9.مدت قرارداد
10.محل اجرای قرارداد
11.تعهدات فرعی
12.تضمین های قرارداد
13.شروط قرارداد
14.قوه قاهره
15.انتقال قرارداد
16.انحلال قرارداد
17.حل و فصل اختلافات در قرارداد
18.بازنگری در مفاد قرارداد
19.تعداد نسخ قرارداد
نویسنده :عاطفه فولادیان
محقق و وکیل پایه یک دادگستری
.