
معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه گفت: غنیسازی فعالیتی نیست که وجهالمصالحه سر میز مذاکره قرار بگیرد؛ اگر طرف مقابل با ادعاهای واهی به دنبال تعطیلی صنعت هستهای ما است، نخواهیم پذیرفت.
به گزارش توانانیوز، کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه در برنامه امشب گفتگوی ویژه خبری راجع به دور اول و دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهار کرد: تا این لحظه که در برنامه صحبت میکنم تقاضای جدیدی از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت نکردیم و مکان مذاکره دور دوم در «رم» است.
وی ادامه داد: از نظر ما مکان مذاکره و بحثهای پیرامون آن یک موضوع حاشیهای است، بنا به مباحث فنی یا به تقاضای یکی از طرفهای گفتگو و مسائل لجستیکی و پشتیبانی این مباحث مطرح میشود، قرار بود عمان محل ثابت گفتگوها باشد و بعد بحث رم مطرح شد. طرف ایرانی حساسیتی نسبت به این موضوع نداشته، باید تمرکز خودمان را بر محتوا و کار اصلی قرار دهیم تا اینکه خودمان را گرفتار حواشی کنیم.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه گفت: وقتی یک تا دو بار برای درخواست طرف مقابل برای تغییر مکان مواجه شدیم، آن را پذیرفتیم هرچند بهتر است که یک ثبات وجود داشته باشد. نکته مهم این است که این گفتگو در هر جایی انجام شود؛ برای هر دو طرف یک مسافت مساوی داشته باشد. عمان به ما نزدیک است و برای کشور مقابل دور است و اینها مد نظر قرار میگیرد.
غریبآبادی خاطرنشان کرد: مذاکرات در هر جایی که برگزار شود عمان واسط هست، وزیر امور خارجه عمان گفتگوها را تسهیل خواهد کرد و میانجیگری انجام میدهد، تغییر مکان پروژه کلیدی نیست اما اگر ثبات وجود داشته باشد بهتر است و به هر تقاضایی که دریافت کنیم با نظر مثبت نگاه میکنیم مگر آنکه کشوری برای مذاکره پیشنهاد شود که با آن مشکلات اساسی سیاسی یا ملاحظات دیگری داشته باشیم. برای رسانهها و مردم این حواشی مهم است و اما بر محتوا تأثیر ندارد.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه دور اول مذاکرات را با هدف ارزیابی دو طرف از یکدیگر دانست و ادامه داد: دو طرف میخواستند ارزیابی کنند که آیا برای گفتگوها جدی هستند آیا امکان شکلگیری یک مذاکره با هدف رسیدن به یک تفاهم ممکن هست یا خیر؟ اینکه خطوط اصلی خود را با هم سهیم شوند و مواضع خود را به اطلاع طرف مقابل برسانند، از این زاویه این موضوعات در مسقط انجام شد.
غریب آبادی بیان کرد: زمان گفتگوها در دور اول کمتر از سه ساعت به پایان یافت و نقطه اختلاف کلیدی در دور اول وجود نداشت. در گفتگوهای غیر مستقیم گفتگوها به درازا میانجامد. اینکه دور اول با موفقیت پایان پذیرفت مبنی بر این نیست که تا پایان مذاکرات این دور از مذاکرات را مبنا قرار دهیم، مذاکره و گفتگو یک فرآیند است و باید ببینیم در ادوار بعدی گفتگوها با چه موضوعاتی مواجه خواهد شد. آیا طرف مقابل در نیت خود برای تداوم گفتگوها برای رسیدن به هدف قابل قبول برای طرفین جدی هست یا خیر؟ چه مقدار از فشارهای طرفهای ثالث تأثیر میپذیرد و این در ادوار بعدی مشخص خواهد شد.
وی افزود: مقام معظم رهبری فرمودند ما نه دچار خوشبینی افراطی هستیم و نه دچار بدبینی افراطی بلکه متکی بر واقعیات حاکم بر گفتگو برنامههای خود را تنظیم میکنیم. در دور اول مذاکرات وقتی نظرات جمهوری اسلامی را به اطلاع طرف مقابل رساندیم خطوط اصلی خودمان را برای شکلگیری گفتگو و تفاهم به اطلاع رساندیم و کاملاً این موارد مشخص هستند.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه همچنین بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران برای گفتگو و مذاکره جدی هست و اینطور نیست که به صورت تاکتیکی وارد گفتگو شود و این اولین بار نیست و ایران همواره با جدیت وارد گفتگو شده، ادوار قبلی را مشاهده کنید که وقتی وارد گفتگویی میشود در اجرای تعهدات خود جدی بوده و این جدیت به اطلاع طرف مقابل رسید که ما به دنبال اتلاف وقت نیستیم.
غریبآبادی افزود: ما آمادگی داریم که گفتگوها نه تنها در یک روز بلکه در روزهای مختلف ادامه دهیم و ببینیم که آیا میتوانیم به تفاهم برسیم یا خیر؟ موضوع دوم تهدیدات است که طرف مقابل آیا مانند ایران جدی هست و یا با یک نیت واقعی وارد این گفتگوها نشده است؟ تهدیدات و تجمیع تجهیزات نظامی که آمریکا در منطقه انجام داده است میتواند جدیت و نیت تفاهم را در مذاکرات زیر سوال ببرد.
وی در همین رابطه ادامه داد: این موضوع سوال مهمی بود که از سوی طرف ایرانی مطرح شد اعتقاد ما این است که گفتگوها باید ناظر بر دو موضوع باشد اول موضوع هستهای و آن چیزی که طرفهای مقابل به غلط مطرح میکنند که ما از برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ایران نگران هستیم و این نگرانی وجاهتی ندارد چرا که همواره فعالیتهای هستهای ما تحت نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شده است. هیچ انحرافی از فعالیتهای ما در امور هستهای گزارش نشده و همواره بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران تاکید شده است.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی داشته است که راجع به نگرانیهای فعالیتهای هستهای خود و اعتمادسازی صحبت کند. موضوع دیگر رفع تحریمها است که ما با تحریمهای یکجانبه، ظالمانه و غیرقانونی مواجه هستیم. تحریمها باید به گونهای رفع شود که مردم ارتفاع عملی به برند آنکه روی کاغذ تحریمها رفع شود.
غریبآبادی خاطرنشان کرد: ما به این کاری نداریم که این تحریمها با چه طرحی وضع شده است آیا حقوق بشری و یا هستهای است، اگر تحریمی وضع شده است که بر انتفاع اقتصادی ما تأثیر میگذارد آن تحریم باید رفع شود و از نظر ما این گفتگوها این دو محور اساسی را دارد.
وی با طرح این موضوع که دو محور اساسی ایران در مذاکرات دور اول از سوی طرف مقابل مورد پذیرش بود، ادامه داد: ما فراتر از این موضوعات، موضوعی برای مذاکره نداریم در واقع مسائل فرا هستهای برای گفتگو نخواهیم داشت. از این منظر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای حصول یک تفاهم برد – برد برای طرفین طبق یک تفاهم عادلانه و منطقی و پایدار، بدون هیچ گونه تأخیری وجود دارد.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه با بیان اینکه در دور دوم گفتگوهای غیر مستقیم میان ایران و آمریکا تمرکز بر تعیین چارچوب و دستور کارها است، اظهار کرد: اگر قرار است ما در موضوع هستهای و بحث اعتمادسازی به برنامه هستهای ایران و رفع تحریمها با شیوه ملموس صحبت کنیم، باید روی چه مواردی بحث کنیم و چه تحریمهایی حذف شود؟ باید به طور جزئی وارد متن نویسی شویم./مهر