اجتماعیبین الملل

به چالش کشیدن تقدس کار زیاد 

به گزارش توانا نیوز ، اپن، کشوری که مردمش به قدری سختکوش هستند که حتی در زبانشان واژه‌‌‌ای برای «مرگ بر اثر کار بیش از حد» (کاروشی) دارند، با دورنمای کمبود نیروی کار نگران‌‌‌کننده‌‌‌ای روبه‌‌‌روست و سعی دارد با ترغیب افراد و شرکت‌ها به اتخاذ هفته کاری چهار‌روزه این کمبود را برطرف کند.

یارانه دولتی برای «کار کمتر»

دولت ژاپن اولین بار در سال ۲۰۲۱ و پس از تصویب مجلس، از هفته کاری کوتاه‌‌‌تر حمایت کرد. اما این مفهوم به کندی دارد راهش را در کشور باز می‌کند. طبق گزارش‌‌‌های وزارت بهداشت، کار و رفاه تنها ۸‌درصد از شرکت‌های ژاپنی به کارکنان خود اجازه می‌دهند که در هفته سه روز یا بیشتر تعطیل باشند. این در حالی است که ۷‌درصد شرکت‌ها همان یک روز تعطیلی قانونی را به کارکنانشان می‌دهند. دولت به امید اینکه شرکت‌های بیشتری را راضی به اتخاذ هفته کاری چهار روزه کند – به‌خصوص در میان شرکت‌های کوچک و متوسط- کمپینی به نام «اصلاح سبک‌‌‌ کار» راه‌‌‌اندازی کرده که ساعات کاری کوتاه‌‌‌تر و انعطاف‌‌‌پذیری‌‌‌های دیگری همراه با محدودیت اضافه کاری و مرخصی با حقوق را ترویج می‌کند. وزارت کار نیز اخیرا خدماتی همچون مشاوره رایگان و کمک‌‌‌های مالی ارائه می‌دهد و با نشر داستان‌‌‌های موفقیت سعی می‌کند کارفرمایان بیشتری را به اعمال این تغییرات تشویق کند.

در سایت وزارت کار ژاپن، درباره کمپین hatarakikata kaikaku که به معنای «نوآوری در نحوه کار کردن» است، آمده: «هدف ما ایجاد چرخه‌‌‌ای مطلوب از رشد و توزیع و ایجاد چشم‌‌‌انداز بهتر برای آینده نیروی کار در جامعه‌‌‌ای است که در آن کارکنان بتوانند بر اساس شرایط خود سبک‌‌‌های کاری مختلفی را انتخاب کنند.» با این حال، واحدی که مسوول ارائه خدمات حمایتی جدید به کسب و کارهاست می‌‌‌گوید تاکنون فقط سه شرکت برای دریافت اطلاعات درباره یارانه‌‌‌ها و مقررات مربوطه و درخواست مشاوره پا پیش گذاشته‌‌‌اند که نشان‌‌‌دهنده شدت چالش‌‌‌های پیش‌‌‌ روی این اقدام است. شاید این گزارش عمق وخامت اوضاع را نشان دهد: به گفته «یوهه موری» که ناظر این حرکت در یکی از کارخانه‌‌‌های پاناسونیک است، از ۶۳‌هزار نیروی کار گروه پاناسونیک که واجد شرایط اتخاذ هفته کاری چهار‌روزه هستند، تنها ۱۵۰ نفرشان برنامه کاری چهار‌روزه را انتخاب کرده‌‌‌اند.

اضافه‌‌‌کاری مرامی!

حمایت رسمی دولت از تعادل بهتر بین کار و زندگی، معرف تغییر چشمگیری در ژاپن است، چون ژاپن کشوری است که به مقدس‌‌‌سازی کار بیشتر معروف است و اغلب اوقات، این فرهنگ کار کردن زیاد را عامل بهبود اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم می‌‌‌دانند. در ژاپن، فشارها برای «همرنگ جماعت شدن» و فداکاری کردن برای شرکت‌ها زیاد است. شهروندان سعی می‌کنند همزمان با سایر همکارانشان، در روزهای مشخص و تعیین‌‌‌شده در سال، به تعطیلات بروند – تا مبادا به بی‌‌‌خیالی و بی‌‌‌تعهدی متهم نشوند. ساعات کاری طولانی در ژاپن کاملا مرسوم است. اگرچه ۸۵‌درصد از کارفرمایان می‌‌‌گویند به کارکنانشان دو روز تعطیلی در هفته می‌دهند و محدودیت‌هایی را برای میزان اضافه‌‌‌کاری وضع کرده‌‌‌اند، برخی از کارکنان به صورت «اضافه‌‌‌کاری خدماتی» کار می‌کنند – یعنی اضافه‌‌‌کاری که گزارش نمی‌شود و دستمزدی ندارد. طبق گزارش اخیر دولت درباره کاروشی هر ساله حداقل ۵۴ مورد مرگ براثر کار زیاد در ژاپن ثبت می‌شود که بعضی از آنها به شکل حملات قلبی اتفاق می‌‌‌افتند./دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا